Wachten op een teken voor de toekomst

GENT -

A.P.

BR>Voor de profs zondagmiddag om 15u00 hun veldritkampioenschap rijden, knokken ouderen (cyclosportieven en veteranen) en jongeren (nieuwelingen, juniores en beloften) zaterdag en zondag voor driekleurige truien.

Bij de beloften wordt dat allicht weer een one-man-show van Bart Wellens, ook al wereldkampioen in deze categorie. Tom Vannoppen lijkt een zekerheid voor het zilver.

Maar daarmee houdt het beloften-BK niet op. Met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de prestaties van Davy Commeyne en vooral Sven Vanthourenhout, vorig jaar nationaal kampioen bij de juniores en tweede van het WK. De twee West-Vlamingen kunnen zondag een teken geven voor het komende WK waarin ons land best eens drie renners op het podium kan plaatsen. Maar ook voor de toekomst wanneer Wellens en Vannoppen prof zijn geworden. Het vertrek van die twee hoeft niet te betekenen dat voor ons land het licht uitgaat. Davy en Sven zijn ook getalenteerde jongemannen, dat zal zondag wel blijken.

Eén trapje lager, bij de juniores, is wél strijd te verwachten voor de medailles. Bart Aernouts, Wesley Van der Linden en Pieter Ghyllebert zijn elkaar waard. Geert Wellens, Vantornhout, Rogiers, Van der Veken en Van de Vivere volgen op een kleine afstand. In de voorbije weken hebben zij in internationale confrontaties bewezen dat ze eind januari in Sint-Michielsgestel niet opzij moeten voor wat het buitenland te bieden heeft. Maar eerst gaat het erom, de nummer één te zijn in eigen land. Niet dat die titel altijd een garantie is voor later, maar prettig voor jonge renner en supporters is het natuurlijk wel.

Bij de nieuwelingen is het koffiedikkijken. Weinig uitgesproken favorieten. Al hoor je de naam van Jef De Boeck wel vaker noemen dan die van alle anderen.