Amateurisme troef in Dutroux-film

BRUGGE - Over 'Blue Belgium: The Dutroux Connection', de nieuwe film van Rob Van Eyck, vloeide er, nog voor er één shot was ingeblikt, genoeg inkt om de bijna voltallige Vlaamse pers en zelfs buitenlandse journalisten naar de Brugse binnenstad te lokken voor de officiële persvisie.

Chris CRAPS

BR>We volgen ene Victor die in opdracht van een idiote fascist meisjes zoekt voor 'roze balletten'. Het uiteindelijke doel is de staat ontwrichten. Victor geeft het vuile werk door aan Phil, die dan met zijn compaan Jack aan de slag gaat.

Van Eyck tracht met een complottheorie - de bende van Nijvel, Dutroux en de 'roze balletten' zijn één pot nat - en gefantaseerde wendingen afstand te nemen van de echte zaak. Toch is het niet moeilijk om de spilfiguren, Dutroux, Nihoul en Weinstein, te herkennen. Tot zover de ernst.

Van Eyck gaat er tegenaan alsof hij Oliver Stone is, maar dan zonder een halve procent van het talent van de Amerikaan. Een echt scenario is er niet en de montage bestaat hier in zijn meest primitieve vorm. De acteurs lijken wel op prozac te 'spelen'. Kortom, een parodie op de slechte exploitationfilms uit de sixties.

Nog krankzinniger is de keuze van Mark Crauwels alias Maurice Van Daele als het Nihoul-personage. Crauwels acteert eigenlijk niet. Hij brengt eerder een zeer persoonlijke imitatie van 'Dr. Strangelove' die een overdosis crack van slechte kwaliteit tot zich heeft genomen. En toch voel je medeleven. Met Van Eyck. Veertien miljoen frank en zijn gezondheid heeft de man in zijn film gestoken. Om nog maar te zwijgen van de brave

would-be

acteurs die mogelijk een trauma zullen oplopen na het zien van dit gedrocht.

Gisteren ging de film ook in première op 'de geheime locatie' van het Casino van Middelkerke. Vanaf 19 januari wordt de film op vijf kopieën in de zalen uitgebracht. Welke zalen is nog niet duidelijk. Van Eyck verdeelt de film zelf. Begrijpelijk, want er is geen enkele distributeur die zijn reputatie op het spel zal durven zetten. Tenzij in een vlaag van zinsverbijstering.