«Mijn eigen schuld»

Normaal had hij in Oisterwijk moeten zwoegen en zweten met de Lommelse spelersgroep, maar Nivaldo Vieira zal zijn conditionele basis voor de terugronde deze week nog moeten opbouwen met de B-kern. Tot die disciplinaire maatregel ging trainer Harm Van Veldhoven over nadat de 22-jarige Braziliaan zich twee dagen te laat in Lommel meldde.

LOMMEL Piet DINGENS

BR>

Had hij tijdens de millenniumfeesten zo zwaar gefuifd op het strand van Copacabana dat hij vergeten was om weer tijdig op het vliegtuig richting België te stappen? «Helemaal niet, maar het was wel mijn eigen fout dat ik de goede vlucht miste,» zegt hij schuldbewust. «Ik had namelijk onze reisdocumenten verloren, waardoor ik eerst nog via de ambassade moest passeren. Dat kwam me op een paar dagen

retard

te staan. Met alle gevolgen vandien.»

Nivaldo landde met zijn familie pas dinsdagnamiddag op Zaventem en dat schoot bij de Lommelse coach, die toen al met zijn spelers in het Nederlandse Oisterwijk zat, in het verkeerde keelgat.

«Toen ik hoorde dat ik een week met de B-kern moest trainen, was ik in eerste instantie ontgoocheld,» knikt hij. «Maar ik zeg er meteen bij dat de trainer alle gelijk van de wereld heeft. Ik was in fout, punt uit. Stel dat Harm dit met de mantel der liefde zou bedekken, dan was het hek misschien van de dam. Dan zouden andere spelers mijn slecht voorbeeld wel eens kunnen volgen. Stiptheid en discipline, daar draait het om. Van Veldhoven had het als speler in ruime mate, hij eist het nu uiteraard ook als trainer.»

De Lommelse coach zei desgevraagd ook dat jij volgende week met de invallers tegen Lokeren en GBA moet spelen. Daarna mag je opnieuw met een propere lei beginnen.

«Daar ben ik hem dankbaar voor,» glimlacht Nivaldo minzaam. «Hopelijk neemt de spelersgroep me mijn misstap ook niet kwalijk. Ik zal me alvast dubbel inzetten, train individueel bij om mijn achterstand zo snel mogelijk weg te werken.»

Speelkansen

Nivaldo Vieira, die in Lommel maandenlang op een zijspoor zat, speelde de laatste twee wedstrijden in de hoofdmacht. In Sint-Truiden en Bergen. Het waren allesbehalve duels die een succesrijke terugronde lieten verhopen, maar de Braziliaan heeft tenminste weer het gevoel dat hij erbij hoort.

«Ik weet niet of ik van de huidige trainer meer speelkansen zal krijgen dan van Jos Daerden, maar ik hoop natuurlijk van wel,» schokschoudert hij. «Daarom is het dubbel jammer dat dit me nu overkomt. Gedane zaken nemen evenwel geen keer. Vanaf nu kijk ik gewoon weer vooruit. Ik heb in Lommel nog een contract tot eind volgend seizoen, kan mogelijk nog een en ander rechtzetten.»

Heeft Nivaldo de batterijen voldoende kunnen opladen in zijn geboortestad? «Zeg maar

dorp

,» lacht hij. «Mijn familie woont in Sao Luis, in het noordoosten van Brazilië. Het is een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Ik ben de jongste van vijf broers. Allemaal voetballers, maar ik ben wel de enige die er zijn brood mee verdient.»

Waarna hij tot slot een ontwapenende grijns op zijn gezicht tovert. «We hadden natuurlijk heel wat bij te praten, maar dat was dus niet de reden waarom ik te laat terug was.»