«Sonde Mars Polar Lander in canyon gecrasht»

De tot nu toe spoorloze Amerikaanse sonde Mars Polar Lander is vorige maand mogelijk tegen de steile helling gecrasht van een canyon in de buurt van de zuidpool van Mars. Dat heeft de Amerikaanse krant

Denver Post

gisteren bericht. Het nieuws werd gemeld door een bron bij de aeronautische reus Lockheed Martin die samen met de NASA het tuig heeft gebouwd.

Belga

BR>De in januari '99 vanop Cape Canaveral gelanceerde MPL had op 3 december moeten landen in de buurt van de zuidpool van Mars en daarbij twee dochtersondes de mogelijkheid te geven zich wat verderop in de bodem te boren. Maar de vluchtleiding kreeg tot nog toe geen enkel teken van leven.

De anonieme bron bij Lockheed Martin zegt dat de ingenieurs er nu van uitgaan dat de sonde probeerde te landen op de steile helling van een canyon, maar kantelde en op de bodem te pletter sloeg.

Die canyon was bij het bedrijf onbekend tot er hoge-resolutiekaarten binnenliepen die de sonde Mars Global Surveyor midden december had doorgestuurd. De bewuste canyon is één tot 1,3 km diep. Als de vermiste sonde op de bodem van de kloof is terechtgekomen, is het zeer onwaarschijnlijk dat de robot nog actief is. Maar die uitleg volstaat niet om het lot van de twee dochtersondes Amundsen en Scott te verklaren. De stelling dat er een probleem met het ruimtetuig zelf was, blijft aldus nog altijd bestaan. NASA en Lockheed hebben officieel geen commentaar op de nieuwe denkpiste.