Elektronisch hemd kan levens redden

OJAI - Een firma in het Amerikaanse Ojai heeft een elektronisch hemd ontwikkeld dat continu 35 verschillende lichaamsfuncties controleert. Het

LifeShirt

levert artsen zodoende een schat van - mogelijk levensreddende - informatie over de patient. En o ja: het mag enkel met de hand gewassen worden.

F.J.

BR>In het LifeShirt zitten zes elektronische sensoren verweven die elk een ander deel van het lichaam in de gaten houden, en levert data over bloeddruk, hartslag, adempatronen en dies meer. Het hemd, dat bestaat uit lycra en katoen, kan onder de gewone werkkleding gedragen worden. De informatie van de sensoren wordt verzameld in een kleine computer, bevestigd aan de riem van de patiënt, en kan via internet gestuurd worden naar een website waar technici en artsen ze kunnen raadplegen. Slaat het elektronisch hemd alarm, dan zijn de nooddiensten zo gewaarschuwd.

Toch is het LifeShirt niet direct bedoeld voor acute noodgevallen, zegt Dr Marvin Sackner, de uitvinder van het hemd: «Het LifeShirt is als een speelfilm, vergeleken met het snapshot van een doktersconsult. We kunnen nu bijvoorbeeld onderzoeken hoe je lichaam zich gedraagt als je stress hebt, als je rustig thuis zit, als je slaapt...» Het LifeShirt is speciaal geschikt om de toestand in de gaten te houden van patiënten met astma, hoge bloeddruk, angstcomplexen of hartproblemen. De zes sensoren zijn geplaatst van de onderbuik tot aan de nek, de 35 lichaamsfuncties die ze controleren zijn allemaal afgeleid van hartslag, bloeddruk en ademhalingspatronen en de informatie die ze opleveren kunnen een crisis zelfs voorspellen.

Het LifeShirt bevindt zich momenteel in het laatste ontwikkelingsstadium, en zou dit jaar op de markt komen in o.a. de VS en Groot-Brittannië. Wie er een wil kopen, moet ongeveer 10.000 frank neertellen. De elektronische monitoring (inclusief batterijen) kost dan nog eens 1.200 frank per dag.