Solden: Fedis wacht op opheffing van sperperiode

BRUSSEL - De Federatie van Belgische Distributieondernemingen Fedis wil dat de sperperiode, die telkens aan de soldenperiode voorafgaat, wordt opgeheven. Dat schrijft de federatie in een recente brief aan al haar leden.

BR>De ministers Gabriëls van middenstand en Demotte van economie hebben al laten horen dat de sperperiode voor hen geen reden van bestaan meer heeft. Maar voorlopig is ze nog steeds van kracht, vandaag volgens een gewijzigde wetgeving van 1993. De administratie van economische zaken versoepelde ondertussen wel de interpretatie ervan enigszins.

De sperperiode werd voor 't eerst in 1986 van kracht. Sindsdien mogen handelaars tussen 15 november en 2 januari en tussen 15 mei en 30 juni geen enkele prijsverlaging van hun koopwaar bekendmaken of ook maar suggereren. Voor Fedis is dat nog steeds "een onaanvaardbare rem op de verkoopdynamiek van de kleine en grote bedrijven".

Volgens de federatie heeft de maatregel als voornaamste gevolg dat in die bewuste periodes de handelaars in de buurlanden tal van Belgische klanten kunnen lokken met speciale promoties. "Onhoudbaar in het kader van een eengemaakte Europese markt", vindt Fedis. De vereniging wacht op een politiek initiatief om een definitief eind te maken aan het bestaan van de sperperiode.