Acupunctuur helpt niet bij stoppen met roken

EXETER - Rokers die met het nieuwe jaar van hun ongezonde verslaving willen afraken, rekenen best niet te veel op acupunctuur. Beter doen ze een beroep op nicotinepleisters of -kauwgom.

AFP

BR>Er is immers geen enkel wetenschappelijk bewijs dat accupunctuur helpt bij stoppen met roken. Dat blijkt uit een studie van dokter Adrian White van de universiteit van Exeter, in Groot-Brittannie, die in het vakblad

Tobacco Control

gepubliceerd werd. De ploeg van White boog zich over 14 studies die op 20 jaar tijd verricht werden, om na te gaan of acupunctuur echt werkt. De testen waren meestal slecht gedaan, zelfs de beste studies bleken niet overtuigend en de resultaten zijn volgens de onderzoekers subjectief. De studies gaan vooral over acupunctuur in het oor of het gezicht.

Zo'n 20 procent van de rokers stopten meteen na hun accupunctuurbehandeling, maar één jaar later bleven er slechts 3 procent volhouders over. De resultaten van acupunctuur zijn meer verwant met die van een placebo dan met een reëel fysiologisch effect, zeggen de artsen.