Het orakel van Omaha

De figuur van Warren Buffett wordt door beleggend Amerika op de handen gedragen. De sterke prestaties van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway hebben Buffett de bijnaam

het orakel van Omaha

opgeleverd. Wanneer Buffett spreekt, houdt Wall Street beide oren wijd open.

Jos STERK

BR>Warren Buffett wordt binnenkort 70 en lijkt zich minder goed aan te kunnen passen aan de moderne tijden. De nieuwe economie, zoals ze het in de Verenigde Staten noemen, is volledig aan de neus van Berkshire Hathaway voorbijgegaan. Buffett heeft altijd verkondigd tegen wie het maar wou horen dat hij geen aandelen uit de technologiesector kocht. Hij begreep namelijk niets van hun torenhoge waarderingen en Buffett blijft nu eenmaal liever uit de buurt van iets wat hij niet begrijpt.

De gevolgen zijn echter rampzalig voor de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Het fonds verloor in 1999 meer dan 20% en dat in een beursjaar dat de Nasdaq Composite Index een stijging met 84% liet optekenen. Het was bovendien voor het eerst sinds 1990 dat Berkshire Hathaway een negatief resultaat liet optekenen.

Warren Buffett zwoer altijd (en zweert nog) bij ondergewaardeerde aandelen en dus zat zijn portefeuille tjokvol met Gillette, Coca-Cola, Walt Disney... Die 'kwaliteitsaandelen' lieten het in 1999 echter zwaar afweten. Bovendien was het vorig jaar gewoon onmogelijk om de beurs te kloppen zonder technologieaandelen in portefeuille.

Heeft Warren Buffett zijn lesje nu geleerd? Het antwoord op die vraag weten we binnenkort. Zet de sector technologie inderdaad zijn opmars op Wall Street verder, dan zal Buffett noodgedwongen het roer moeten bijsturen. De aandeelhouders van Berkshire Hathaway willen misschien één foutje wel door de vingers zien, maar zullen zeker gaan morren als hun zuurverdiende centen ook in 2000 niets opleveren.

Buffett zal hoogstwaarschijnlijk nuchter genoeg zijn om waar voor zijn geld te kiezen en dus toch technologie in de portefeuille opnemen. Een bekend spreekwoord op Wall Street zegt immers dat een belegger nooit moet proberen om tegen de trend in te gaan. Ondanks de belabberde prestaties van Berkshire Hathaway zal Warren deze week daar in Omaha toch stilletjes in zijn vuistje gelachen hebben. Terwijl de technologie-aandelen op alle beurzen zwaar onderuit gingen, kon het orakel van Omaha rustig op beide oren blijven slapen. Wie het aandurft om in technologie te beleggen, moet tegen een stootje kunnen. Ook de particuliere belegger knoopt deze raad best in zijn oren.