Chip detecteert overspel

READING - Binnen afzienbare tijd kunnen Kevin en Irena Warwick elkaars gedachten lezen, en zelfs voelen wanneer de andere pijn heeft, seksueel opgewonden is of hoogtevrees krijgt. Als alles goed gaat, tenminste. De Warwicks zullen hun neurologische signalen uitwisselen via ingeplante siliconenchips. «In het slechtste geval slaan mijn hersenen tilt,» lacht Kevin.

Frank JACOBS

BR>

De Warwicks worden de eerste mensen ter wereld wier neurologische netwerken met elkaar verbonden zullen worden. Als het experiment lukt, zullen ze elkaars fysieke

en mentale toestand kunnen 'voelen'. Daarmee is dan meteen bewezen dat menselijke

gevoelens en gewaarwordingen niet meer dan elektrische signalen zijn. Het is helaas onmogelijk te voorspellen welke gevolgen het experiment zal hebben. In het beste geval zijn de doorgestuurde signalen zo helder, dat beide echtelieden door elkaar 'bezeten' worden. En anders? Dat weet niemand, en dat maakt het experiment spannend en gevaarlijk. «Natuurlijk ben ik bang, en ik zou het ook voor niemand anders doen,» zegt Irena. «Maar bovenal zou ik niet willen dat een andere vrouw Kevins gedachten kan lezen.»

Neil Armstrong

Kevin Warwick, professor in de cybernetica aan de Universiteit van Reading, draagt nog steeds het centimeter-lange litteken van een eerder chip-implantaat vorig jaar. Die chip, enkel in verbinding met een computer, opende automatisch deuren voor hem, deed de verlichting aanfloepen wanneer hij voorbijkwam. Interactief, want er was wel degelijk een wisselwerking: Warwick ontwikkelde 'affectieve gevoelens' voor zijn zorgzame computer. «Moeilijk uit te leggen. Ik voelde me niet gelijkwaardig, maar er was een band. Wellicht leek die op wat sommige mensen voor hun auto voelen...» Irena was onthutst door die mededeling - en extra gemotiveerd om aan het tweede experiment deel te nemen. Voorbereidingen zullen nog twee jaar in beslag nemen. «En dan nog zal dit een sprong in het onbekende zijn,» zegt Kevin. «Als we de verbinding inschakelen, zullen we een ongelofelijke schok kriggen. Het zal een beetje lijken op Neil Armstrongs eerste stap op de maan.»

Telepathie

Na Kevin Warwicks eerste, geslaagde experiment betoonden politie- en gevangeniswezen al interesse in zign onderhuidse chips als merktekens voor gevangenen. De implicaties van zijn tweede project zijn nog vérstrekkender. Als we gedachten en gevoelens kunnen communiceren via chips, dan ligt (wetenschappelijk verifieerbare) telepathie binnen ieders bereik. En meer. Een voorbeeldje: overspel wordt onmogelijk te verbergen, want je kan de opwinding van je ontrouwe partner gewoon 'meevoelen'.

Irena heeft andere zorgen aan haar hoofd. Haar man is een hevige supporter van Reading Football Club, en hoopt dat haar man haar niet van voetbal zal doen houden. «Irena zal alle hoogtepunten, maar toch voornamelijk alle dieptepunten kunnen meevolgen zonder langs het plein te moeten staan,» lacht Kevin. In een eerste fase hoeft Irena zich geen zorgen te maken om voetbal. Kevin zal zich in New York bevinden voor de start van het experiment. De neuro-elektrische

signalen worden dan uitgewisseld via het internet. «Irena heeft een fobie voor spinnen. Zal ik die ook krijgen? Ik wil gerust doodsbang zijn, als ik er de wetenschap maar mee vooruithelp.»