Jos Nuyens interim-voorzitter VAL tot 25 maart

ATLETIEK

BR>Na het overwachte ontslag van Dirk Janssens als voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) heeft de raad van beheer beslist tot de eerstvolgende algemene vergadering van zaterdag 25 maart 2000 ondervoorzitter Jos Nuyens aan te duiden als waarnemend voorzitter.

Conform de bepalingen van het huishoudelijk reglement werden inmiddels kandidaturen voor het voorzitterschap opgevraagd. In samenwerking met het personeel zal het directiecomité en de raad van beheer het beleid verderzetten. Alle aandacht wordt daarbij gevestigd op de organisatie van de Europese indoorkampioenschappen van 25, 26 en 27 februari in Gent.

Schorsing Baumann niet opgeheven

Atleet Dieter Baumann, die twee keer positief werd bevonden aan nandrolon, blijft geschorst. Dat heeft de anti-dopingcommissie van de Duitse atletiekbond ((DLV) donderdag beslist.

«De schorsing die door de commissie is opgelegd, wordt niet opgeheven», bevestigde de DLV in Darmstadt.

De Duitse Olympische kampioen, die op 19 november werd geschorst, had begin december klacht ingediend tegen onbekenden wegens

vrijwillige slagen en verwondigen

nadat een laboratorium in Keulen sporen van nandrolon in zijn tandpasta had gevonden. Volgens de lange afstandloper heeft een derde persoon de tandpasta gemanipuleerd.

De DLV liet weten dat het wacht op de resultaten van een onderzoek door het parket van Tubingen om een volledig rapport op te maken. Het rapport zou tijdens een vergadering op 22 januari worden voorgesteld.

Kenia boven in Corrida San Fernando

De Keniaan Paul Tergat heeft woensdag in Punta del Este voor de derde keer op rij de Corrida San Fernando (10 km) gewonnen. William Kiplagat werd tweede op vier seconden, David Chelula derde op negen tellen. Bij de vrouwen boekte Kenia ook een dubbelslag met winnares Jane Omoro en runner-up Esther Kiplagat.

BASKETBAL

Charleroi wacht op Desy en Weatherspoon

Charleroi won deze week met 87-88 op oefenkamp in Herve tegen de Franse topklasser Nancy. Zaterdag nemen de Spirous het in een vriendschappelijk treffen op tegen Leuven. Desy, out na een bijna dodelijk ongeval na de viering van de jongste landstitel en Weatherspoon, intussen 40 en als vervanger van de doorgestuurde Elisma weer in de kern opgenomen, verwachten volgende week weer aan te pikken bij de groepstrainingen.

SKI

Junior Dirkx nationaal junioreskampioen slalom

De Zolderse skibelofte Junior Dirkx is gisteren in het Franse Flaine nationaal junioreskampioen geworden op de Belgische

kampioenschappen slalom. Zijn race was ook goed voor zilver in het algemeen klassement, achter Jeroen Van den Bogaert.

De 18-jarige Dirkx kreeg in de eerste reeks een staaf van een poort tegen het hoofd en dat leverde hem vier hechtingen in de kin

op. Toch werd hij nog tweede achter Van den Bogaert. Meer zelfs: in de tweede reeks toonde hij zich sneller dan van den Bogaert,

die uiteindelijk wel de beste totaaltijd liet optkenen. Vandaag staat de nationale titel in de reuzenslalom op het spel, morgen

wordt de Super-G betwist.

Bakke wint WB-slalom Maribor

De Noorse Trine Bakke heeft donderdag de slalom van Maribor, tellend om de Wereldbeker, op haar naam gebracht. Zij totaliseerde na de twee doorgangen een totaaltijd van 1'41"90. Daarmee bleeft zij de Sloveense Spela Pretnar 87/100ste seconde en de Oostenrijkse Sabine Egger 1'09" voor. Trine Bakke was oppermachtig in de eerste manche en wist met een derde rang in de tweede run haar voorsprong op de rechtstreekse concurrentie nog verder uit te bouwen.

In de tussenstand om de Wereldbeker slalom blijft zij aan de leiding voor de Française Sarah Saioni, vijfde in Maribor, en Sabine Egger. De posities in de algemene wereldbeker blijven vooraan vrijwel ongewijzigd. Bakke behaalde in Slovenië haar tweede zege voor de wereldbeker. Ze won vorig seizoen de slalom in Sankt Anton, Oostenrijk.

Wiberg geen slalom tot midden februari

De Zweedse skister Pernilla Wiberg laat de slalom links liggen en zal zich tot midden februari concenteren op de WB-wedstrijden reuzenslalom en afdaling. Dat heeft haar manager woensdag gemeld. «Pernilla zal in de drie wedstrijden tot Salt lake City geen slalom skiën,» zei manager Keith Karlsson. De WB-wedstrijd in Salt Lake City vindt op 12 februari plaats. Meervoudige medaillewinnares Wiberg blesseerde in november haar rechterknie bij een val in Lake Louise. «De races in de slalom zorgen voor meer schade aan de blessure dan de andere disciplines», verduidelijkte Wiberg's manager.

SKISPRINGEN

Widhölzl wint Vierschansentornooi

De Oostenrijkse schansspringer Andreas Widhölzl heeft donderdag het schanstornooi in Bisschoffen en daarmee het 48ste vierschansentornooi gewonnen. De 23-jarige Tiroler won drie van de vier wedstrijden.

In de eindstand eindigde de Fin Janne Ahonen op de tweede plaats. Derde was de Duitser Martin Schmitt, die leider blijft in het klassement om de Wereldbeker.

In Bischofshofen sprong Widhölzl 131,5 en 129 meter. Zijn puntentotaal van 271,9 was iets beter dan Ahonen met 270,3. De 21-jarige wereldkampioen Schmitt lag met sprongen van 127 en 125,5 m (259,0 punten) aanzienlijk meer achter.

TENNIS

Gold Coast: Appelmans in halve finale dubbel

Sabine Appelmans heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het WTA-tornooi van Gold Coast. Samen met de Italiaanse Rita Grande domineerde onze landgenote op het met 170.000 dollar gedoteerde tornooi het Australische paar Rachel McQuillan/Lisa McShea 6-4, 7-5.

In de halve finale vrijdag nemen Appelmans/Grande het op tegen Nicole Arendt/Alicia Molik (VSt/Aus).

In de andere halve finale neemt het eerste reekshoofd Julie Halard-Decugis/Anna Kournikova (Fra/Rus) het op tegen derde duo van het tornooi Irina Selyutina/Elena Tatrkova (Kaz/Ukr).

Vrouwen dubbel, kwartfinales:

Sabine Appelmans/Rita Grande (Bel/Ita) - Rachel McQuillan/Lisa McShea (Aus) 6-4, 7-5.

VOLLEYBAL

Nederland nog niet naar Sydney

Het is helemaal niet zeker of uittredend Olympisch kampioen Nederland in Sydney 2000 zijn titel zal kunnen verdedigen. Daarvoor moet Nederland, dat niet automatisch geplaatst was, het aan gang zijnde ultieme kwalificatietornooi in Polen winnen. Tegen Tsjechië (0-3 zege: 17-25, 21-25, 22-25) en Letland (1-3 zege: 20-25, 19-25, 25-22, 14-25) liep het lekker. Maar Joegoslavië gaf de Nederlanders 3-0 lik op stuk (25-20, 25-20, 25-18) en heeft van Oranje de leiding overgenomen. Het is nog niet te laat. Nederland speelt vrijdag nog tegen Polen en zaterdag tegen Bulgarije, maar alleen de winnaar kan naar de Olympics. In geval van niet-kwalificatie zal FIVB-baas Ruben Acosta voor Nederland via een zoveelste kronkel een mirakeloplossing moeten bedenken om de regerende Olympische kampioen in Australië aan de opslag te krijgen.

Stand:

1. Joegoslavië 3 3 0 9-1 6; 2. Nederland 3 2 1 6-4 5; 3. Bulgarije 3 2 1 7-5 5; 4. Polen 3 2 1 7-6 5; 5. Letland 3 0 3 4-9 3; 6. Tsjechië 3 0 3 1-9 3.

ZWEMMEN

Chinezen ondergaan bloedtest

Chinese topzwemmers ondergaan bloedtests om de kans te verkleinen dat ze tijdens de Olympische Spelen in Sydney worden betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Chinese zwembond donderdag verklaard. «We werken er hard aan doping tegen te gaan. Bloedtests zijn nog nauwkeuriger dan urineonderzoek», aldus Zhang Qiuping, de ondervoorzitter van de Chinese zwembond.

VELDRIJDEN

Danny De Bie met griep in bed

Danny De Bie mist zondag mogelijk zijn laatste nationaal kampioenschap veldrijden. De drievoudige kampioen trainde dinsdag nog op het BK-parcours in Gent. Gisteren moest hij naar de dokter met griep. Wellicht beslist De Bie pas zaterdag of hij fit genoeg is om het kampioenschap te rijden.