«Vrienden gokken op de dag dat we uitvallen»

DAKAR -

M.C.

BR>Iedereen in de Belgische Dakar-delegatie supportert voor Patrick Beckers. Niet voor de schone ogen van de Truienaar, wel voor zijn vaardige handen. Beckers is kraker van beroep en aan pijnlijke ruggen en stijve nekken is in de Dakar nooit een gebrek. Beckers en co Felice moeten dus in koers blijven.

«Ronny Renders heb ik een paar dagen geleden al eens op mijn tafel gehad. Alles zat vast, zei hij. Het viel wel mee, Ronny heeft een stevig lijf.»

Beckers kocht de Toyota waarmee Edouard Veldeman vorig jaar de finish bereikte. Aanvankelijk zouden ze ook samen rijden, maar dan kwam Felice op het toneel.

«Het leeftijdsverschil met Edouard schrok me af. Hij is er 66, ik 42. Bovendien heeft hij al veel Dakars achter de rug. Het zou eenrichtingsverkeer worden. Ik startte liever naast een andere debutant, dat leek me beter. Felice ken ik al twintig jaar, uit het jeugdwerk.»

Beckers is nieuw in de Dakar, maar heeft toch enige rij-ervaring.

«Ik ben een verwoed 4x4-rijder en heb al aan veel raids deelgenomen. Alleen het snelheidsaspect is nieuw. Maar we starten gewoon om aan te komen. Dat wordt al moeilijk genoeg, als ik mijn vrienden moet geloven. In een Truiens café hangt een pronostiek. Op een grote affiche kunnen klanten geld inzetten op de etappe waarin we opgeven. We zullen ze iets laten zien. Zonder domme dingen komen we aan. Is er trouwens geen apart klassement voor de rookie's?»