Indoortornooi Oberhausen: Mpenza scoort

VOETBAL

BR>Schalke 04 is donderdag uitgeschakeld bij zijn derde en laatste poulewedstrijd op het indoortornooi van Oberhausen. De club van Wilmots, Van Kerckhoven en Emile Mpenza speelde in de 2 periodes van 12 minuten 3-3 gelijk tegen MSV Duisburg.

Dankzij Reiss kwam de club uit Gelsenkirchen 1-0 voor. Daarna was blauwwit aangewezen op achtervolgen. Emile Mpenza behoedde zijn nieuwe club van de nederlaag met een doelpunt op het einde van de partij.

Duisburg en Mönchenglandbach (2de kl), die Aken (2de kl) versloeg met 6-1, plaatsen zich voor de halve finales.

Newcastle verkoopt Dumas aan Marseille

De Engelse Premier League-club Newcastle United heeft met Olympique Marseille een akkoord bereikt over de transfer van verdediger Franck Dumas. De Franse eersteklasser heeft er 1,25 miljoen pond (zowat 80 miljoen BEF) voor over.

De 31-jarige speler werd vorige zomer door de toenmalige manager Ruud Gullit voor 500.000 pond weggehaald bij Monaco. Newcastle wordt momenteel geleid door gewezen Engelse bondscoach Bobby Robson.

Babbel van Bayern naar Liverpool

De Duitse international Markus Babbel verruilt na dit seizoen Bayern München voor Liverpool. De verdediger kan transfervrij vertrekken bij de Duitse kampioen en zal een driejarig contract tekenen bij de Engelse club.

Jong Oranje speelt gelijk tegen Marokko

Jong Oranje heeft in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Marokko 0-0 gelijkgespeeld. De ploeg van bondscoach Han Berger is in voorbereiding op het EK in mei in Slowakije, dat geldt als kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sydney. Bij het EK zijn vier tickets voor Sydney te verdienen. Bij Jong Oranje kreeg Humphry Rudge een rode kaart na een overtreding.

Spits Aston Villa breekt nek

Aston Villa-spits Dion Dublin heeft zijn nek gebroken. Op 18 december vorig jaar kwam hij tijdens de wedstrijd tegen Sheffield Wednesday in botsing met Gerald Sibon. Nu pas blijkt dat Dublin daardoor zijn nek heeft gebroken.

Na de botsing kreeg hij wel een nekbrace, maar de pijn werd niettemin steeds erger. Dublin klaagde ook over een doof gevoel in zijn rug. Volgens de clubarts is net op tijd vastgesteld dat de speler zijn nek heeft gebroken, omdat de kans op invaliditeit almaar groter was geworden. Aston Villa gaat er vanuit dat Dublin dit seizoen niet meer in actie komt.

Bebeto gaat naar derde klasse

Bebeto, voormalig topper van de Braziliaanse nationale voetbalploeg, speelt dit seizoen in zijn vaderland voor derdeklasser America Rio de Janeiro. De 35-jarige Bebeto, die in 1994 met Brazilie wereldkampioen werd, tekende volgens clubvoorzitter Helio Gaudio een contract in die zin.

Bebeto was het laatst actief bij het Mexicaanse Toros Neza. Na een zwak seizoen van die club raakte hij in onmin met de bestuurder en stapte hij op. De Braziliaanse ex-vedette eist nog een achterstallig loon van 50 miljoen frank. De Mexicanen willen echter niet betalen omdat hij zich niet meldde op de eerste trainingsdag van het nieuwe seizoen. De wereldvoetbalbond FIFA stelde Toros deze week in het gelijk, Bebeto gaat in hoger beroep.

BOKSEN

Ismail Abdoul zaterdag opnieuw in de ring

Ismail Abdoul, Belgische titelhouder bij de halfzwaargewichten, maakt op zaterdag 9 januari in Gent zijn heroptreden na twee maanden inactiviteit wegens een messteek te Antwerpen. Abdoul krijgt de Hongaar Ferenc Dobay tegenover zich, die drie jaar terug in Middelkerke nog van Dirk Wallijn verloor. De profkamp van Ismail Abdoul is de blikvanger op het

Golden Gloves Boksfestival

in Gent.

Vooraf zijn er vanaf 19.30 uur ook een aantal liefhebberskampen over driemaal twee minuten met Koxha-Fiorini, Bollaert-Goossens, De Sutter-Katamatze, Chivaz-Laurteys, Zaid-Habran, Van Watermeulen-Driesen, Colac-Vande Heyote, Bouachiba-Ntwali, Ballone-Jankhotian, Bourouina-De Smet, De Ruyver-Delrue en Aouriaghel-Deva.

DARTS

WK zonder Belgen

Raymond van Barneveld (Nl) verdedigt vanaf zaterdagmiddag zijn tweede opeenvolgende wereldtitel in de ondertussen beroemde Lakeside Country Club van Frimley Green, waar op zondag 16 januari de nieuwe wereldkampioen zal gekroond worden. Dat zal alvast geen landgenoot zijn, want niemand werd uitgenodigd of kon zich via de qualifiers plaatsen voor dit WK, dat met een totale prijzenpot van ruim 15 miljoen frank aan een nieuw record toe is.

WIELRENNEN

CONI start ondervragingen over doping

De Anti-dopingcommissie van het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) start vrijdag de ondervragingen van dokters, sportdirecteuren en atleten over het dopinggebruik in het wielrennen.

Procureur Giovanni Spinosa van Bologna heeft op 16 december de resultaten van zijn onderzoek naar doping in de wielersport aan de CONI overgemaakt.

Het gaat om de conclusies van drie wetenschappelijke experts die 20 topwielrenners beschuldigen van dopinggebruik, onder hen de Italianen Ivan Gotti, Mario Cipollini, Gianluca Bortolami, Paolo Savoldelli en Enrico Zaina, de Rus Pavel Tonkov, de Spanjaarden Abraham Olano en Fernando Escartin, de Amerikaan Kevin Livingston, de Zwitser Beat Zberg, enkele

gepensioneerden

(Chiappucci, Rominger, De las Cuevas) en onze landgenoot Axel Merckx. De meeste van deze renners vertoonden een hematocrietwaarde die hoger ligt dan de grens van 50 procent.

Omdat er in Italië geen wet is tegen doping, kan de Italiaanse justitie de wielrenners niet veroordelen als schuldigen, maar ze alleen als slachtoffers beschouwen. Alleen CONI kan disciplinaire sancties uitspreken.

Behalve artsen, ploegleiders en renners zal de antidopingcommissie ook professor Ferrara en de farmacologe Anita Greco horen. Vrijdagmiddag komt ook de oud-wielrenner Gianluigi Barsotelli voor. Barsotelli heeft onomwonden bekend dat hij epo heeft gebruikt.

WORSTELEN

Iraans WK-derde positief

De Iraniër Behrooz Jamshidi, in september winnaar van de bronzen plak op het WK worstelen (Grieks-Romeinse stijl) in Athene, dankt zijn prestatie aan dopinggebruik. De internationale worstelfederatie FILA heeft dat gemeld. De FILA zegt dat Jamshidi zijn medaille in de klasse -85kg moet inleveren en dat de man geschorst wordt tot 26 september 2001. De Aziaat mag dus een kruis maken over zijn Olympische aspiraties.

De overige deelnemers in Athene schuiven een plaats vooruit. Daardoor gaat het brons nu naar de Kirgies Raatbek Sanatbaev.