«Geen spelletje»

Frank Vandenbroucke maakt ook het wenkende wielerseizoen rond in de rood-witte trui en blauwe broek van Cofidis. Eind 2000 is hij vrij te gaan en staan waar hij wil, te onderhandelen met wie hij hem belieft. Dat is een jaar eerder dan het contract inhoudt dat de zonnekoning van het peloton na afloop van het seizoen 1998 met de Franse kredietmaatschappij onderschreef. Het financiële luik van die overeenkomst blijft wat het was. Geen loonsverhoging dus voor het wonderkind. Beide partijen verklaarden gisteren op de hoofdzetel in het Noord-Franse Wasquehal ook elkaar niet de duvel aan te doen voor de rechtbank. «Ach, bij elke onderhandeling giet je water in de wijn. Dat deed ik dus ook maar, net zoals meneer Migraine dat deed,» aldus VdB.

WASQUEHAL Luc LAMON

BR>

Even zag het er naar uit dat er helemaal geen onderhandeling plaats zou vinden. De directieven die de Cofidis-top 's morgens aan Vandenbroucke had overgemaakt, zinden hem en zijn zaakwaarnemers helemaal niet. De Ploegsteertenaar werd in zijn eentje op de hoofdzetel van de kredietmaatschappij verwacht. Daar zou hij directeur-generaal François Migraine, jurisgt Franck Trajber en financieel directeur Beno^it Coqueval tegenover zich krijgen. Te veel voor één man, oordeelde het managementbureau SEM, dat mee aan tafel wou schuiven. «Geen SEM, geen Frank», luidde de niet mis te verstane boodschap. Die werd in Wasquehal meteen goed begrepen, zodat er twee trio's stiekem de vergaderzaal binnen slopen. Vandenbroucke werd bijgestaan door Paul De Geyter en zaakvoerder Dirk Degraen van SEM.

«Normaal toch?» gooide Vandenbroucke in de kring. «Op die manier werd het een

mooie bespreking

tussen twee uitstekend gewapende partijen. Met wat de bijeenkomst opleverde, kan ik me verzoenen. We losten de zaak als grote mensen op. Ik zal dit jaar met plezier opnieuw de trui van Cofidis dragen en proberen zoveel mogelijk koersen te winnen.»

Ploegmaten

Heeft Frank het gevoel dat hij gokte en verloor?

«Absoluut niet», verhefte hij zijn stem. «Dit was geen gokspel. Dit was zelfs helemaal geen spel. Ik had een hoop troeven achter de hand, veel ploegen bleven in mij geïnteresseerd. Ik koos uiteindelijk voor de ploegmaats die ik naar Cofidis loodste om mij te omringen. De manier waarop de sponsor me behandelde na de zaak-Sainz zal ik nooit uit mijn hoofd kunnen wissen, maar speelde bij mijn beslissing uiteindelijk niet mee. Zeg maar dat dit een verstandshuwelijk is.»

Het huwelijk wordt meteen ingezet met een wittebroodsweek. Vandenbroucke stapt vandaag al op het vliegveld richting Zuid-Frankrijk om Mattan, Planckaert, Peers, Farazijn, De Wolf en co te vervoegen.

«Ik heb er zin in en ben blij dat de hele zaak achter de rug is. Cofidis mag trouwens ook na het seizoen opnieuw met mij praten, maar dan beginnen we eraan met een blanco blad. Mooi, toch?»