Ronde van Vlaanderen laat Koppenberg links liggen

Print
In de 91ste editie van de Ronde van Vlaanderen op zondag 8 april 2007 rijdt het peloton niet over de Koppenberg.
Ook het Foreest en de Steenberg vallen weg. Maar door het heropnemen in het parcours van de Kluisberg, de Knokteberg en de Kortekeer én met nieuwkomer Eikenmolen zijn er toch 18 hellingen. Dat is er één meer dan in 2006.

De belangrijkste reden voor het weglaten van de Koppenberg is dat de organisatie een sportief fiasco wil vermijden. Vorig jaar raakten slechts 8 renners van de grote groep al fietsend boven.

Het parcours van de 91ste Ronde van Vlaanderen blijft een klassiek parcours, met de start in Brugge, een vlakke aanloop in West-Vlaanderen, een lange finale met kasseien en hellingen op smalle en bochtige wegen in de Vlaamse Ardennen, en aankomst op de Halsesteenweg in Meerbeke-Ninove.

Kasseien
Ondanks het verdwijnen van de Koppenberg ligt het aantal kasseikilometers hoger dan in 2006. De Lippenhovestraat in Velzeke is er namelijk weer bij en ook in Gavere ligt een korte kasseistrook, waardoor 900m meer over kasseien moet worden gereden.

Door wegenwerken krijgt het parcours in de finale ook een grondige wijziging, want de aanloop naar de Muur van Geraardsbergen verandert grondig. Na de Tenbosse wordt namelijk niet rechtstreeks via Parike naar Geraardsbergen gereden (omdat er werken zijn op die weg), maar iets voor de top van de Tenbosse slaat het peloton linksaf naar Lierde. Daardoor wordt de finale vanaf Brakel 7 km langer én krijgen de renners een nieuwe helling voor de wielen geschoven: de Eikenmolen.

Het echte slot van de Ronde van Vlaanderen, met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, blijft identiek aan de edities van de voorbije jaren.