Kostprijs Gents gerechtsgebouw swingt de pan uit

Print
De kosten voor het nieuwe gerechtsgebouw in Gent zijn opgelopen tot 140 miljoen euro, 12 miljoen euro meer dan een jaar geleden, toen het budget al was verhoogd, en 40 miljoen euro hoger dan het oorspronkelijk geraamde bedrag.
Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Hervé Jamar aan kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) dinsdag in de commissie Financiën en Begroting.

Van de 140 miljoen gaan 104 miljoen naar de bouwkosten, de overige 36 miljoen naar projectbeheer, verzekeringen, financieringskosten, studie- en andere kosten.

De budgetverhoging met 12 miljoen euro is volgens Jamar hoofdzakelijk te wijten aan de stijging van de bouwkosten. Hij zei ook dat er nog een bijkomend bedrag van 12,2 miljoen euro nodig is voor te recupereren kosten - onder meer voor de meerkosten die grondwatervervuiling door aanpalende eigenaars met zich mee heeft gebracht - en voor het betalen van de termijnverlengingen van promotoren en aannemers.

Net als bij de het justitiepaleis in Antwerpen wil de regering het nieuwe Gentse gerechtsgebouw verkopen om het dan over een lange termijn te huren. Na de huurperiode wordt de staat dan opnieuw eigenaar. Volgens Jamar hebben zich 14 kandidaat-kopers aangediend. Die moeten hun bod indienen op 6 november.

De Regie der gebouwen zal het gebouw voor 36 jaar huren, zegt Jamar. Verherstraeten vreest dat de operatie opnieuw voor een meerkost zal zorgen.