Nieuw gebit in zestig minuten

Print
In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk heeft onlangs een spectaculaire ingreep plaatsgevonden. In één uur tijd kreeg een patiënt zeven nieuwe tanden ingeplant. Een klassieke behandeling neemt alles tezamen al snel een halfjaar in beslag.
Het was dokter Luc Vrielinck, mond-, kaak- en aangezichtschirurg in het ZOL, die samen met een team verpleegkundigen live een ‘Teeth-in-an-Hour’-operatie voor een wereldcongres van tandartsen in Maastricht uitvoerde. Hij deed dat vanuit het ziekenhuis - 1.200 tandartsen waren er getuige van.

Een patiënt kreeg zeven implantaten in de bovenkaak geboord, waarop onmiddellijk een vaste brug werd geplaatst. De behandeling - onder plaatselijke verdoving - nam slechts één uur in beslag. “Bij een klassieke implantatie beloopt de hele procedure toch een halfjaar,” zegt dokter Vrielinck. “De prothese wordt dan op basis van een afdruk gemaakt. Daarop moet de patiënt maanden wachten - in tussentijd draagt hij een voorlopige prothese. Met de nieuwe techniek gebeurt alles computergestuurd. Er wordt een CT-scan gemaakt om de prothese te maken. Nadien kan de patiënt die gewoon in een uur komen laten plaatsen.”

De ontwikkeling van het geavanceerde systeem staat op naam van professor Vansteenberghe van de K.U.Leuven. Die heeft er een aantal jaar aan gewerkt. De ontdekking en de ontwikkeling van de klassieke tandimplantaten is een verdienste van de Zweedse professor Branemark, nu meer dan veertig jaar geleden. Tegenwoordig kunnen heel wat mensen zich het niet meer anders voorstellen. Implantaten zijn verankerd in de kaak en zorgen ervoor, net als tandwortels, dat tanden of protheses mooi op hun plaatsen blijven zitten. Merkwaardig genoeg kost de allernieuwste techniek niet meer dan de klassieke - respectievelijk 15.000 à 20.000 euro tegenover 15.000 à 17.000 euro. Wat sowieso wel een grote investering is. “Maar het is de toekomst,” zegt dokter Vrielinck. “De behandeling zal hoe langer hoe goedkoper worden.”