Geen Israëlisch eredoctoraat voor Grass

Print
De universiteit van het Israëlische Netanyah heeft een aanbod voor een eredoctoraat aan Nobelprijswinnaar Günter Grass ingetrokken. Dat heeft te maken met zijn lidmaatschap van de SS in de Tweede Wereldoorlog.
Een open brief van Grass, waarin hij reageert op de beslissing en de universiteit verzoekt zijn literaire werk en zijn activiteiten als kunstenaar en geëngageerde burger te beschouwen als 'tegenwicht' voor zijn dienst aan het elitekorps, werd vrijdag door de krant Haaretz gepubliceerd.

Grass, die geldt als een belangrijke representant van de na-oorlogse generatie Duitsers die met het nazi-verleden moest afrekenen, zorgde eerder dit jaar voor opschudding met de bekentenis dat hij als tiener bij de Waffen SS gediend had.

Slechts twee weken voordat hij zijn SS-verleden onthulde, namen vertegenwoordigers van de universiteit, onder wie vice-voorzitter David Altmann, met Grass de inhuldigingsceremonie door. De schrijver sprak openhartig over zijn verleden bij de Hitlerjugend, maar liet niets doorschemeren over zijn naderende onthulling, aldus Altmann.

De bekentenis was reden voor de universiteit om het eredoctoraat voor Grass af te blazen. "We wilden weten waarom hij dit gedaan heeft en waarom hij het zo lang verborgen heeft gehouden", zei Altmann.

In zijn brief legt Grass uit dat hij niet vrijwillig bij de SS diende en dat zijn actieve dienst beperkt bleef tot twee weken vechten in de omgeving van Berlijn, tegen het einde van de oorlog. Hij schreef te moeten accepteren dat de SS tot het einde van zijn dagen een 'Kaïnsteken' voor hem zou blijven.