Genkse V-clinic helpt als enige in België besneden vrouwen

Print
Allochtone vrouwen die besneden zijn, vinden steeds vaker de weg naar de V-Clinic in Genk.
BR>
Dat is de enige plaats in België waar slachtoffers van besnijdenis geholpen worden. “Het afgelopen jaar heb ik bij tien patiëntes de vagina gereconstrueerd,” vertelt genitaal chirurg Rock Goerdin.

De patiëntes, onder hen ook enkele Limburgse, werden als klein meisje “behandeld” in hun veelal Afrikaanse thuisland alvorens ze naar België migreerden en hadden allemaal infibulatie, de meest verregaande vorm van vrouwenbesnijdenis, ondergaan.

“De clitoris wordt met glas of een scheermesje weggesneden en de grote en kleine schaamlippen worden weggeknipt. De besnijdster schuurt de opperhuid van de wondranden met een steen af en vervolgens naait ze het meisje dicht. Wel wordt een klein gaatje opengelaten waarlangs urine en mestruatiebloed naar buiten kan. Hoe kleiner de opening, des te groter de ‘waarde’ van de vrouw op de huwelijksmarkt.”

Om de geslachtsdelen te restylen, spuit de chirurg vet in of wordt er huid plastisch gerecupereerd. Een ingreep kost ongeveer 1.000 euro.

Volgens Goerdin vinden deze zogenaamd faraonische besnijdenissen ook in ons land clandestien plaats. “Een rapport van de WHO uit 2004 is daar duidelijk over: 50 procent van de meisjes ondergaat de besnijdenis in het gastland. Binnen de allochtone gemeeschap in België zijn er doula’s, traditionele vroedvrouwen, die de ingreep uitvoeren. Ouders trekken met hun dochters naar hen toe.”

Els Leye van het International Centre for Reproductive Health (ICHR), plaatst vraagtekens bij die cijfers. “Ik ken dat rapport niet. Er gaan inderdaad geruchten dat er hier besneden wordt. Harde bewijzen zijn er echter niet.”

Sinds april 2001 is genitale verminking in ons land strafbaar, maar er heeft nog geen enkele keer een rechtszaak plaatsgevonden.