Michelinsterkok Ludo Tubée stopt

Print
Chefkok Ludo Tubée uit Alken, uitbater van het restaurant Belle Epoque in Leuven, stopt ermee. "Na 46 jaar in de stiel is het wel genoeg geweest," vertelt Ludo, die op zijn 61ste verjaardag de deuren van de zaak sluit.
Van kindsbeen af droomde Ludo Tubée van een job met eten. Als kleine jongen stak hij zijn moeder dan ook vaak een handje toe. Met negen kinderen kon moeder Tubée een handje hulp best gebruiken.
"Op mijn veertiende heb ik de school vaarwel gezegd," vertelt Ludo. "Ik ben toen meteen aan de slag gegaan in de Tijl aan het Hogeschoolplein in Leuven. Dat was toen nog een studentenrestaurant. Met de opkomst van de Alma's kwamen er minder studenten over de vloer. De baas besliste het over een andere boeg te gooien en op kwaliteit te mikken. Een eerste Michelinster was het resultaat."

Toen de baas in 1980 stopte, zag Ludo een overname niet zitten. In de plaats daarvan begon hij de Belle Epoque aan de Bondgenotenlaan. "Het is een klassiek restaurant met bereidingen uit de Frans-Belgische keuken."

Zijn harde werk leverde Ludo tien jaar geleden ook met de Belle Epoque voor de tweede keer een Michelinster op. "Centraal in de beoordeling staat het eten. Daarnaast mag je natuurlijk de presentatie niet verwaarlozen en de aankleding van de zaak zal ook wel wat doen. Ik zweer bij een eerlijke keuken, zonder fantasietjes op het bord. Een tweede ster behalen is nooit mijn ambitie geweest. Ik ben sowieso fier op wat ik heb bereikt."

Kerstavond dit jaar steekt Ludo Tubée voor het laatst de handen uit de mouwen. En op 25 december kan ik in alle rust mijn 61ste verjaardag vieren."