Zaterdag wordt kanaalbrug Genebos afgebroken

Print
Van 11 februari 2003 is het geleden dat een auto de brug over het Albertkanaal kon gebruiken tussen Kwaadmechelen-dorp en het Hamse gehucht Genebos.
De diagnose van de eigenaar, de Dienst Scheepvaart, was formeel: bouwvallig en te gevaarlijk...
Nu zaterdag wordt de brug afgebroken en kan begonnen worden aan een nieuwe. In 2008 komt er eindelijk een eind aan de vier kilometer lange omweg tussen Genebos en Kwaadmechelen.

Hoe heeft dit zolang kunnen duren? Tja, omdat de brug van Genebos een niet bepaald fraai ogende combinatie van drie bruggen is op nochtans dezelfde bruggenhoofden. Eén voor het verkeer. Eén voor het spoor, dat toen de dieren nog spraken via deze brug Diest verbond met Leopoldsburg, maar intussen de brug al lang niet meer gebruikt. En als annexje, helemaal opzij, een bruggetje voor de fietsers. Drie bruggen voor de prijs van één.

Maar... Scheepvaart en de NMBS kwamen niet tot een akkoord. "Want," vond de NMBS, zich beroepend op een letter van de wet, "als jullie onze brug afbreken, moeten jullie opdraaien voor een nieuwe spoorwegbrug."

Containers Probleem. Scheepvaart wil héél graag een nieuwe brug hier. Niet alleen voor de veiligheid van het verkeer óp de brug, maar ook om onder de brug vrachtschepen te laten passeren die voortaan hun containers vier hoog in plaats van drie hoog kunnen stapelen. Net Genebos is één van de laagste obstakels voor schepen op het Albertkanaal. Bovendien kan het kanaal dan ook verbreed worden. Van 55 naar 99 meter. Maar dan ook nog de kost van een nieuwe spoorwegbrug erbij nemen?

"En dan zijn jullie verbaasd dat industriëlen niet graag in België investeren als hier verdorie een brug, die niet gebruikt wordt, toch niet afgebroken raakt?," fulmineerde een Tessenderlo Chemie-directeur van het vlakbij gelegen TC Ham tegen een NMBS-bons tijdens een van de vele, vele vergaderingen.

Afijn, aan de patstelling komt pas een eind als het gemeentebestuur van Ham het op dat moment al ruim twee jaar aanslepende dossier bepleit bij Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken.
"Pas toen heeft de NMBS haar veto ingeslikt. Scheepvaart hoeft niet langer op te draaien als de NMBS hier ooit weer een brug in dienst zou willen nemen," zegt Jos Ooms, de Hamse schepen van Openbare Werken. "Wij van de gemeente hadden geen zeggenschap over deze brug, maar als gemeentebestuur word je op dit soort zaken natuurlijk wel aangekeken. Ik herinner me nog dat burgemeester De Vis met een grote voorhamer in de hand in de krant heeft gestaan onder de titel Ik kan toch moeilijk zelf die brug afbreken. Het vatte ons gevoel goed samen.
We zijn dus blij als dit geval hier zaterdag eindelijk wordt afgebroken. In het najaar van 2008 zou de nieuwe brug helemaal klaar zijn. Met een beetje geluk kan ze door de weggebruikers zelfs al iets eerder in gebruik genomen worden."