Computer helpt bloedsuikerspiegel diabetespatiënten controleren

Print
Een namaakpancreas die voortdurend de bloedsuikerspiegel controleert en onmiddellijk insuline toedient kan diabetespatiënten verlossen van vele bloedtesten en spuiten.
BR>
Dit nieuwe aparaat kan dus het leven van vele mensen vergemakkelijken. Het vermindert bovendien ook de kans op complicaties op lange termijn zoals blindheid en zweren aan de voeten.

Bij type 1 diabetes worden de afgezonderde cellen van de pancreas gedood door het immuunsysteem. De pancreas kan dan geen insuline, nodig voor de controle van de bloedsuikerspiegel, meer produceren. Tot nu toe moesten diabetespatiënten hun bloedsuikerspiegel steeds controleren door regelmatige inspuitingen. Met de nieuwe computer is deze vervelende klus van de baan.

Maar de computer heeft wel een groot nadeel. Er is een groot risico dat de glucosewaarden in het bloed fel dalen 's nachts. Dit is gevaarlijk. Hier moet nog meer onderzoek over gedaan worden.

Vanaf januari zal de namaakpancreas getest worden in verschillende ziekenhuizen. 12 kinderen tussen 5 en 18 jaar zijn de eerste gebruikers. Ze zullen eerst dag en nacht een glucosemonitor moeten dragen om de glucosewaarden in de gaten te houden. Als dit in orde is, mogen ze de insulinecomputer gebruiken.