Douane onderschept steeds meer vervalst textiel

Print
De douanediensten in de Europese Unie hebben vorig jaar beduidend meer vervalste kledij, voeding en drank onderschept dan in 2004. Het aantal in beslag genomen sigaretten daalde dan weer aanzienlijk.
Twee opmerkelijke vaststellingen bij de voorstelling van de Europese statistieken over de inbeslagnames van namaakproducten: het aantal zaken steeg in 2005 met 20 procent, maar tegelijkertijd daalde het aantal werkelijk onderschepte stuks met een kwart tot 75 miljoen.

Dat is volgens de Europese Commissie voor een deel te verklaren door een aantal successen in de strijd tegen sigarettensmokkel.

Ook het aantal onderschepte dvd's en cd's daalde, maar dat is volgens de Commissie veeleer te wijten aan het feit dat smokkelaars hun waren steeds vaker in kleinere hoeveelheden en via uiteenlopende routes naar Europa brengen.

De groeiende diversificatie beperkt zich overigens niet tot de smokkelroutes. Het gamma aan nepproducten -minder luxeproducten en meer huishoudartikelen- wordt breder en de vervalsingen zijn steeds vaker van hoge kwaliteit. Bovendien wordt de taak van de douaniers bemoeilijkt door het groeiende belang van internet bij de verkoop van namaakwaar.

Dat is onder meer het geval voor medicijnen, één van de producten die in opmars zijn. Vorig jaar werden meer dan een half miljoen illegale medicijnen in beslag genomen.

Textiel is evenwel de sterkste stijger. In 2005 nam de douane meer dan 10 miljoen stuks in beslag, ofwel een stijging van 40 procent.