Wereldhandelsorganisatie keurt toetreding Vietnam officieel goed

Print
Vietnam mag officieel lid worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De 149 leden keurden de toetreding dinsdag unaniem goed. Als het Vietnamese parlement ook met de toetreding instemt, wordt Vietnam na twaalf jaar onderhandelen het 150ste lid van de organisatie.
Vietnam kent de grootste economische groei in het Verre Oosten, na China. Vorig jaar groeide de economie er met meer dan 8 procent. Door de mondiale handelsregels te onderschrijven hoopt het land van 84 miljoen inwoners opnieuw meer investeerders aan te trekken.

Op 26 oktober werd een overeenkomst bereikt over de toetredingsvoorwaarden. In mei was de laatste grote hindernis opgeheven toen de VS en Vietnam een bilateraal akkoord bereikten. In september had Europa al een akkoord gesloten over de toetreding van het Aziatische land.

De toetreding wordt officieel, dertig dagen nadat het Vietnamese parlement zijn goedkeuring geeft. Dat zou begin volgend jaar kunnen zijn, zo luidt het bij de WTO.

Na Vietnam zal normaal gezien Rusland toetreden tot de WTO. Het land onderhandelt momenteel een bilateraal akkoord daarover met de VS.