Duitsland kent fiscale meevaller van 40 miljard euro

Print
Het economisch herstel in Duitsland bezorgt het land een fiscale meevaller, die toelaat om sneller dan verwacht de overheidsfinanciën te saneren. Dat maakte de Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, vrijdag bekend.
De inkomsten uit de personenbelasting stegen dit jaar het meest sinds de eenmaking in 1990. De totale belastinginkomsten (van de federale, de deelstaten en gemeenten) zullen dit en volgend jaar 40 miljard euro hoger uitkomen dan verwacht. Dat is te danken aan het economisch herstel, hogere bedrijfswinsten en het dalen van de werkloosheid.

Binnen de regering-Merkel is er wel discussie over hoe dat geld moet worden aangewend. Sommigen wilden de overheidsfinanciën versneld gezond maken, anderen zijn voorstander van een daling van de loonlasten of van de socialezekersheidsbijdragen. Beslist werd om het geld over beide maatregelen te verdelen. Het overheidstekort zal in 2007 alvast dalen tot het laagste niveau sinds 1990. De socialezekerheidsbijdrage zal dalen tot 4,2 pct van het bruto salaris, tegen 6 pct momenteel.
De gratis gezondheidszorg voor kinderen wiens ouders in de bijstand leven zal een jaar sneller, vanaf 2007, in voege treden.