Moordenaar Lindh krijgt boete voor mishandelen medegedetineerde

Print
De moordenaar van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Anna Lindh, Mijailo Mijailovic, heeft vrijdag een boete opgelegd gekregen omdat hij een medepatiënt in een penitentiaire psychiatrische kliniek te lijf is gegaan met een ijzeren staaf.
De 28-jarige Mijailovic moet zijn slachtoffer 65.000 Zweedse kroon (7.000 euro) betalen, oordeelde de rechter. De man liep breuken op in zijn schedel en armen, en artsen moesten een stukje van zijn vinger amputeren.

Het incident deed zich voor in september 2005, toen Mijailovic in de kliniek werd behandeld voor zijn ernstige psychiatrische problemen. Volgens zijn advocaat werd Mijailovic gewelddadig omdat hij vreesde voor zijn veiligheid in de kliniek en terug wilde naar de gevangenis.

Mijailovic stak minister Lindh (46) in september 2003 neer in een warenhuis in Stockholm. Zij overleed een dag later aan haar verwondingen. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf voor de moord, die hij naar eigen zeggen pleegde in opdracht van de stemmen in zijn hoofd.