Britse geheime dienst is groot terreurnetwerk op het spoor

Print
De Britse geheime dienst is bezig met het verijdelen van meer dan dertig grootschalige terreurpogingen, waarbij naar schatting zo'n 1600 verdachten betrokken zijn.
Dat heeft het hoofd van de geheime inlichtingendienst MI5, Eliza Manningham-Buller, gezegd.

Het zou gaan om 200 netwerken die actief zijn in het 'smeden of faciliteren van terreuractiviteiten'. Sommige van deze activiteiten worden volgens Manningham-Buller gedirigeerd door al-Qaïda.

'Dame Eliza' waarschuwde dat er een toenemende kans is dat bij volgende aanslagen massavernietigingswapens worden ingezet. "Vandaag zien we het gebruik van zelfgemaakte, geïmproviseerde explosieven, maar morgen kunnen daar chemicaliën, bacteriologische agenten, radioactieve materialen en zelfs nucleaire technologie bij komen."

Het werk van MI5 dat direct te maken heeft met terreur op Britse bodem – waarbij veelal mensen met de Britse nationaliteit zijn betrokken – is sinds januari met 80 procent toegenomen, aldus het hoofd van de dienst. Volgens Manningham-Buller is het zorgelijk dat veel verdachten jonge mannen en tieners zijn die worden geradicaliseerd door vrienden en materiaal dat op internet is te vinden.