Toekomstige VN-baas wil oplossing voor conflict met Noord-Korea

Print
De toekomstige VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon wil in zijn nieuwe functie ijveren voor een eind van het nucleair geschil met Noord-Korea en de hervorming van de Verenigde Naties.
Dit voornemen maakte Ban vrijdag bekend tijdens zijn afscheidsrede als Zuid-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken voor het parlement in Seoel. De 62-jarige diplomaat wordt op 1 januari 2007 de opvolger van Kofi Annan aan de top van de Verenigde Naties.

Er moet een einde komen aan de regionale conflicten die zich na de Koude Oorlog over heel de wereld hebben verbreid, zei Ban. "Ik zal mijn autoriteit als secretaris-generaal zo goed mogelijk aanwenden om een vreedzame oplossing van het nucleair conflict met Noord-Korea en de vrede op het Koreaans schiereiland te bekomen".

Ban had eerder al gezegd dat hij een speciale VN-gezant voor Noord-Korea wil benoemen, om de crisis over het Noord-Koreaans atoomprogramma bij te leggen. De VN-Veiligheidsraad had na de ondergrondse kernproef in Noord-Korea een maand geleden een resem sancties tegen het regime in Pyongyang uitgevaardigd. Een van zijn dringendste opdrachten is het herstellen van het vertrouwen in de VN, aldus Ban vrijdag. Hij beloofde de hervorming binnen de VN te bespoedigen en zich ook voor een oplossing van andere wereldproblemen als het terrorisme en de armoede in te zetten. Als opvolger van Ban op de ministerpost heeft de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun zijn veiligheidsadviseur Song Min Soon genoemd.