Panama krijgt zetel in VN-Veiligheidsraad

Print
Panama komt per 1 januari in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het land volgt als tijdelijk lid Argentinië op, dat dan zijn twee jaar in de Veiligheidsraad erop heeft zitten.
Enige dagen geleden werd al duidelijk dat Panama bij de dinsdag gehouden 48ste stemronde in de Algemene Vergadering als winnaar uit de bus zou komen. Toen trokken Guatemala en Venezuela zich namelijk terug uit de race en werd Panama naar voren geschoven als consensuskandidaat.

Guatemala en Venezuela waren beide in de race voor een zetel namens Latijns-Amerika en de Cariben. Maar liefst 47 stemrondes brachten echter geen winnaar, omdat de zaak politiek zeer gevoelig lag en geen van beide blokken voor de ander onder wilde doen. De Verenigde Staten hadden nadrukkelijk hun steun uitgesproken voor Guatemala, omdat zij het Venezuela van de linkse president Hugo Chavez koste wat kost de voet dwars wilden zetten. Chavez refereerde in een toespraak tot de Algemene Vergadering aan de Amerikaanse president George Bush als "de duivel".

Guatemala kreeg bij de stemrondes steeds meer stemmen dan Venezuela, maar niet genoeg voor de benodigde tweederde meerderheid van de in totaal 192 leden tellende Algemene Vergadering.

Panama kreeg dinsdag in de 48ste stemronde 164 stemmen, veel meer dan de benodigde 120. Venezuela kreeg er elf, Guatemala vier en Barbados kreeg één stem.