Nieuwe theorie over stroompanne: GPS satelliet

Print
Terwijl Duitse ingenieurs nog steeds de stroompanne van zaterdagavond in een groot deel van Europa onderzoeken, is een nieuwe theorie opgedoken waarbij een Amerikaanse navigatiesatelliet met de vinger wordt gewezen.
Volgens het dagblad Thueringer Allgemeine zegt de theorie dat de elektriciteitscentrale is uitgevallen ten gevolge van een storing van de signalen van een GPS-navigatiesatelliet van het Amerikaanse leger.

Het Duitse energiebedrijf E.ON geeft toe dat de fluctuatie in het elektriciteitsnetwerk begon, een half uur nadat een hoogspanningslijn van 380.000 volt was afgesloten opdat het schip Norwegian Pearl kon passeren. In zowat tienduizend huishoudens in Europa ging tot een uur lang het licht uit.

GPS-signalen bieden een tijdreferentie voor stroomconnecties tussen landen. Indien GPS uitvalt, is er aldus ook geen tijdsignaal. Volgens de Thueringer Allgemeine bleek uit gegevens van de Amerikaanse Kustwacht dat een GPS-kunstmaan geen signalen meer stuurde tussen 15.17 en 21.07 uur Belgische tijd. Toen het signaal er weer kwam, deinden stroomschommelingen uit en ging de centrale plat.

Dezelfde hoogspanningslijn is maandagavond weer stilgelegd zonder enig incident en het schip kon probleemloos zijn reis naar Nederland voortzetten, aldus de krant.