Belgische regering financiert projecten zuster Devos

Print
De Belgische zuster Jeanne Devos, die zich in het Indiase Mumbai (Bombay) inzet voor onderdrukte kinderen en vrouwen, krijgt van de Belgische regering 30.000 euro voor de financiering van drie projecten.
Premier Guy Verhofstadt kwam de zuster dinsdag zelf het goede nieuws meedelen.

Jeanne Devos is afkomstig uit Kortenaken en werkt sinds 1963 al in de miljoenenstad Bombay, waar ze de National Domestic Workers Movement oprichtte en zich zo inzet voor kinderen en vrouwen zonder rechten. De beweging is ondertussen al in 21 Indiase deelstaten actief.
Devos kreeg in 2000 een eredoctoraat aan de KULeuven en werd vorig jaar zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Haar werk werd onlangs beloond met het verbod op kinderarbeid onder de 14 jaar.

Premier Verhofstadt en minister van Financiën Didier Reynders, die momenteel door India toeren om investeringen aan te trekken, brachten dinsdagvoormiddag in Bombay een bezoek aan zuster Devos. Ze werden er door kinderen uit de school voor doofstommen onthaald met muziek en dans. Ook Jean-Luc Dehaene kwam enkele jaren geleden als toenmalig premier de zuster al een bezoekje brengen.

De eerste minister beloofde er 30.000 euro uit te trekken voor drie projecten die de zuster indiende. Het eerste project moet de handel in kinderen en vrouwen uit de staten Jharkand, Chattisgarh en Orissa tegengaan. In die arme staten leven nog veel stammen die vaak het slachtoffer worden van mensenhandel en uitbuiting.

Het tweede project kampt tegen de gedwongen migratie van vrouwen en kinderen uit het landelijke Maharashtra (de staat waar Mumbai in ligt) naar de steden.

Het derde project tot slot financiert de school voor doofstomme kinderen.