Saddam Hoessein terug in rechtszaal voor genocide-proces

Print
Twee dagen na zijn terdoodveroordeling is Saddam Hussein dinsdag in de rechtszaal teruggekeerd voor de voortzetting van zijn tweede proces wegens genocide op de Koerden.
De voormalige Iraakse president zocht rustig zijn plaats op tussen de zes andere verdachten, waarna de rechter de eerste getuige van de dag opriep.

Het genocide-proces gaat verder terwijl de zaak waar het eerste proces om draaide, de marteling en dood van zo'n 150 sjiieten uit Dujail na een mislukte aanslag op Saddam in die plaats, in beroep wordt behandeld. De hoofdaanklager zei maandag dat de negen rechters die moeten beoordelen of Saddam, zijn halfbroer Barzan Ibrahim en het hoofd van het Revolutionaire Hof Awad Hamed al-Bandar terecht tot de strop zijn veroordeeld waarschijnlijk half januari uitspraak zullen doen. Bevestigen zij het vonnis, dan kan de uitvoering daarvan medio februari worden verwacht.

Voordat een terechtstelling kan plaatsvinden moeten alle drie leden van de presidentiële raad - president Jalal Talabani en de vice-presidenten Tariq al-Hashimi en Adil Abdul-Mahdi - een bevel daartoe ondertekenen. Talabani, een Koerd, is een verklaard tegenstander van de doodstraf. Hij liet maandag echter weten dat hij Abdul-Mahdi, een sjiiet, permanent heeft gemachtigd om namens hem te tekenen.
Abdul-Mahdi heeft al gezegd dat hij een executiebevel zal onderschrijven, zodat twee van de benodigde drie handtekeningen gegarandeerd zijn.
Al-Hashimi, een soenniet, heeft volgens getuigen zijn woord gegeven dat hij een terdoodveroordeling van Saddam zal bekrachtigen tijdens de onderhandelingen die leidden tot zijn benoeming in april.