Vlaamse regering: groen licht voor forse uitbreiding aardgasnetten

Print
De Vlaamse regering heeft vrijdag haar steun toegezegd aan een voorstel van decreet van de meerderheidspartijen om de distributienetten voor aardgas fors uit te breiden.
Dat moet ervoor zorgen dat tegen 2020 95 procent van de woningen in woongebieden een aansluiting voor aardgas kunnen krijgen.

In woongebieden zonder landelijk karakter moet dat al in 2015 het geval zijn, vijf jaar later moeten 99 procent van de woningen aardgas kunnen hebben.

Ook de kostprijs voor gezinnen om zich op het aardgasnetwerk aan te sluiten wordt beperkt tot 250 euro.

Aardgas is milieuvriendelijker dan andere fossiele brandstoffen en laat ook een meer rationeel energieverbruik toe. Het voorstel wil daarom zoveel mogelijk mensen de kans geven om over te stappen op aardgas.

Toch kan niet iedereen zich aansluiten op het aardgasnetwerk. Omdat ze het economisch niet rendabel achten, weigeren de distributiemaatschappijen sommige aansluitingen of vragen ze zeer hoge aansluitingsprijzen.Het voorstel gaat nu terug naar de commissie energie van het Vlaams parlement. Verwacht wordt dat het in het voorjaar van 2007 in de plenaire vergadering gestemd wordt.