Bijna 500 inschrijvingen voor 2de fase cadmiumonderzoek Mol en Balen

Print
In totaal willen 482 inwoners uit Mol (96) en Balen (386) hun moestuinen, gelegen in de omgeving van zinkproducent Umicore, laten screenen op de aanwezigheid van cadmium.
Dit onderzoek past in het Vlaams Actieplan Cadmium. Zo melden de gemeentebesturen van Mol en Balen vrijdag.

Het is de bedoeling dat alle inwoners uit Balen en Mol de kans krijgen een onderzoek aan te vragen. Om een toevloed aan stalen in het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) te verwerken en daarbij prioriteit te geven aan de mogelijk meest vervuilde gebieden, wordt het onderzoek in verschillende fasen uitgevoerd.

In de eerste fase kwamen de inwoners van Balen-Wezel en Mol-Wezel aan bod. Nu word het onderzoek ruimer opgevat.

Het provincie- en het gemeentebestuur nemen het overgrote deel van de kosten op zich. De aanvrager zelf betaalt 12,5 euro. Na de staalname mogen de deelnemers na ongeveer twee maanden een verslag in de bus verwachten. Daarbij krijgen ze een persoonlijk teeltadvies over welke groenten veilig kunnen geteeld worden.

Na afloop van de tweede fase, zullen ook de overige inwoners van beide gemeenten de kans krijgen om aan het onderzoek deel te nemen. Zij zullen geïnformeerd worden via de gebruikelijke gemeentelijke communicatiekanalen. In de loop van 2007 start dan de derde fase van het onderzoek.