Bevallen in luxekamers

Print
Vandaag gaat in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart (campus Mariëndal) het vernieuwde verloscentrum open. Dat bestaat uit vier verloskamers die er eerder als hotelkamers uitzien. Comfortabel en luxueus bevallen - het is nieuw in België.
Meer dan zevenhonderd vrouwen bevallen jaarlijks op de kraamafdeling van het Heilig Hartziekenhuis van Tienen. Maar die was verouderd. “Dat we moesten vernieuwen was allang zeker, en we wilden het ineens goed doen,” zegt gedelegeerd bestuurder Rudy Mattheus. “Vrouwen willen steeds meer in een huiselijke sfeer bevallen. Maar ze willen ook een veilige omgeving. We hebben de twee samengevoegd en zijn nog een stapje verder gegaan. Het resultaat is uniek voor België, en zelfs in de ons omringende landen.”

Die stap verder is de flatscreen aan het nachtkastje, met licht- en telefoonbediening, de mogelijkheid om een maaltijd te bestellen, tv, radio, internet en webcam, gericht op de baby in zijn bedje - waarop zelfs papa thuis kan inloggen. De moderne zwangere vrouw wil comfort. Niemand die dat beter weet dan een vrouw die al een kind heeft gebaard. Daarom heeft hoofdvroedvrouw Silvia Vandael haar stem in het overleg laten horen. “Neem nu het bad bijvoorbeeld. Dat dient om te relaxen. We hebben een heel diep bad uitgekozen, zodat het warme water de hele buik van de vrouw kan strelen. Het trapje hebben we na lang puzzelen ook heel handig ontworpen.”