Dieter Thoma vliegt en glijdt nieuwe millennium in

De Duitse schansspringer Dieter Thoma heeft zijn sportloopbaan afgesloten met een vlucht in de nieuwe eeuw. Nog eenmaal sprong de olympisch en wereldkampioen van de hoge schans. Dat gebeurde in Garmisch-Partenkirchen waar elk jaar op 1 januari een wedstrijd van het vierschansentoernooi wordt gehouden en waar Thoma in het verleden triomfen vierde.

BR>Vijf seconden voor het verstrijken van het jaar 1999 zette Dieter Thoma af. Hij maakte in vier seconden een vlucht van meer dan honderd meter en gleed vervolgens over de sneeuw het nieuwe millennium in. Toen het vuurwerk losbarstte voor het begin van de nieuwe eeuw was Thoma's carrière officieel beëindigd. Bij de 30-jarige roodharige Duitser, bijgenaamd Vuurkop, welden tranen in zijn ogen op. "Het is mooi geweest."

In Duitsland is Thoma als schansspringer inmiddels ver overvleugeld door Martin Schmitt. Na de wereldtitel voor landenteams besloot Thoma met de topsport op te houden, maar niet eerder dan na een spectaculaire sprong in de nieuwe eeuw.