Gianni Romme stopt met langebaanschaatsen

Print
De Nederlander Gianni Romme stopt met langebaanschaatsen. De voormalig olympisch kampioen én wereldkampioen vindt dat zijn niveau niet hoog genoeg is om nog met de nationale top te kunnen strijden en besloot daarom een punt achter zijn carrière te zetten.
Vrijdag gaf hij uitleg bij zijn beslissing.

"De geest is op," zei Gianni Romme. "De echte 'drive' was er niet meer." Plezier had hij nog wel gehad, tijdens de voorbereidingsperiode in Inzell. "Maar toen de wedstrijdjes weer begonnen, merkte ik dat ik mentaal verzadigd was. Het lichaam is nog vitaal genoeg, maar na al die jaren ontbrak het me aan een nieuwe uitdaging. Dan is de beslissing snel genomen."

De komende maanden wil de 33-jarige Romme zijn mogelijkheden in het marathonschaatsen verkennen. Daarnaast stelt hij zich ten doel zich verder te bekwamen als trainer. Momenteel begeleidt hij onder andere de Duitse Anni Friesinger.

Romme verklaarde deze zomer dat hij nog een jaar wilde doorgaan, ondanks het feit dat hij geen sponsor had gevonden. Romme vormde samen met Friesinger, de Nederlander Ralf van der Rijst en de Fin Risto Rosendahl een trainingscollectief. Met enkele optredens in de marathon bereidde hij zich voor op het nieuwe seizoen.

In de week voor de Nederlandse afstandskampioenschappen in Assen, die vrijdag beginnen, liet Romme zich echter niet zien op ijsbaan. Nadat bij de loting duidelijk werd dat hij zich had afgemeld, kwamen er snel geruchten dat de tweevoudig olympisch kampioen geen vervolg zou geven aan zijn loopbaan op de langebaan. Een dag later volgde de bevestiging.

Romme won op de Winterspelen van Nagano in 1998 goud op de 5 en de 10 kilometer, en in 2002 behaalde hij zilver op de 10 km tijdens de Winterspelen van Salt Lake City. Op zijn palmares staan ook 7 gouden medailles op het WK afstanden en 2 gouden medailles op het WK allround.
In 2003 werd hij Europees kampioen allround.
Tussen eind 1997 en eind 2000 verbeterde hij ook 8 wereldrecords: 4 keer op de 5 km, 3 keer op de 10 km en 1 keer op de 3 km.