Mogelijk wereldbekerwedstrijden in de zomer

Het skispringen wordt mogelijk het hele jaar door gehouden. Dat is sinds geruime tijd de droom van Paul Ganzenhuber, de Oostenrijkse ondervoorzitter van het Springcomité van het Internationale Ski Federatie (FIS).

BR>"Het blijft mijn droom om in Central Park in New York een skischans op te richten waarvan in de zomer voor honderdduizenden toeschouwers kan gevlogen worden", bekende Ganzenhuber. "Ook in de atletiek heb je bevoorbeeld het outdoor- en indoorseizoen, met wereld en Europese kampioenschappen in zaal."

Terwijl het skispringen op matten een paar jaar geleden nog veraf scheen, is er nu bijna sprake van een Zomer Grand Prix in de Wereldbeker op te nemen. De Duitse kampioenschappen op de grote schans vinden wegens kalenderproblemen in de winter nu in de zomer plaats.

De Duitse bondstrainer Reinhard Hess bekijkt de ontwikkeling met gemengde gevoelens. "Skispringen was tot voor kort en is naar mijn mening nog steeds een klassieke wintersport. Langs de andere kant moet men in de zomer bij de Grand Prix aantreden om een vergelijking te kunnen maken en het eigen prestatievermogen beter in te schatten", meent Hess. "Maar of het meteen wereldbekerwedstrijden moeten zijn betwijfel ik zeer".

Voor de uitbreiding van het seizoen in de zomer of de vroege hersft zijn bepaalde redenen. De winter, over zowat 4 maanden, telt krap 20 weken waarin dit seizoen 30 ingeschreven manches voor de wereldbeker kunnen plaatsvinden. Hierbij komt nog de publiekstoeloop. Sommige evenementen lokken in de zomer meer toeschouwers dan in winter. Ook het prijzengeld van de zomersprongen is bijna even hoog als die in de wereldbeker en bij de Grand Prix is de complete wereldtop present. Voor de vaststelling van het aantal wereldbeker- starters telt het zomerseizoen nu al mee. Ze opwaarderen is slechts een kleine stap.