De eindregisseurs van dienst op oudejaarsavond bij TV1, VTM en VT4

Tal van obers, koks, deejay's, taxichauffeurs, politieagenten en dokters hebben de overgang van 1999 naar 2000 vrijdagnacht al werkend doorgebracht. Hetzelfde geldt voor Jan De Block, Marc Dewit en Jaak Schepers, respectievelijk eindregisseur bij TV1, VTM en VT4. Het is dankzij deze drie heren dat honderdduizenden thuisblijvers op 31 december een aangename televisieavond hebben gekregen. Dat het er achter de schermen rond de eeuwwisseling nogal hectisch aan toe is gegaan, heeft geen kat gemerkt.

BRUSSEL/VILVOORDE/NOSSEGEM Annemie RAMAEKERS

BR>

Jan De Block, eindregisseur TV1

Werkuren:

«Ik heb van vrijdagmiddag tot twee uur 's nachts gewerkt.»

Functie:

«Als eindregisseur moest ik zorgen voor de aaneenschakeling van de verschillende programma's. Ik moest erop toezien dat alles op tijd startte, dat er tussen de programma's spotjes werden uitgezonden: pseudo-reclame, trailers en de interventies van de omroepers.»

Spannendste moment:

«Dat heeft zich afgespeeld omstreeks 22.45 uur vrijdagavond, tijdens het live-journaal. Het journaal moest heel precies eindigen om 22 uur, 47 minuten en 23 seconden. Want op dat ogenblik móest 'Het Swingpaleis' beginnen. Felice telde af naar 2000, en ja, dat moest tot op de seconde kloppen.»

Stressen:

«Echte stress heb ik vrijdagavond niet gehad, maar je moet toch veel in het oog houden: overleggen met de technici, de klok in het oog houden, voortdurend contact opnemen met de nieuwsstudio. Chaos is er niet geweest, daarvoor was de voorbereiding te goed.»

Millenniumbug:

«Daar heb ik geen moment schrik voor gehad, om de eenvoudige reden dat ik de afgelopen maanden dikwijls betrokken ben geweest bij testen die werden uitgevoerd door labo-technici. Er kon niets mislopen. Voor alle zekerheid hadden we toch een aantal noodscenario's uitgewerkt. Een voorbeeld: we hadden de tape van 'Het Swingpaleis' in drievoud laten lopen, op verschillende machines, op verschillende plaatsen. Want dat programma mocht onder geen voorwaarde stilvallen.»

Kusjes, loon:

«Ik werk vaak met oudjaar: dat is deels toevallig, deels gewild. Ik had niet liever bij vrienden of familie doorgebracht. Dat doe ik traditiegewijs op 1 januari. Helaas is oudejaarsavond een gewone werkdag voor ons. We krijgen dus geen extra loon. Tussen 00.00 en 00.05 uur hebben we wel kusjes uitgedeeld.»

Conclusie:

«Het was wel een beetje uniek.»

Marc Dewit, eindregisseur VTM

Werkuren:

«Ik ben vrijdagmiddag om 15.00 uur begonnen, tot 01.00 uur 's nachts.»

Functie:

«Ik was verantwoordelijk voor de uitzendingen tot en met het ochtendblok. Ik heb alle beeldovergangen gemaakt: dat betekent de reclameblokken ertussen voegen, de trailers, de omroepster. Vrijdagavond kwam daar de live-interventie met Ingrid de Putter nog bij.»

Spannendste moment:

«Dat was net voor middernacht, toen we naar het feest op het Koningsplein in Brussel moesten overschakelen. Aangezien wij er pas de laatste drie minuten naartoe wilden gaan, hadden wij een tape voorzien met beelden die in de loop van de avond al geschoten waren. Die bewuste tape was twee minuten voor we op antenne moesten gaan nog niet af. Een hectisch moment, dat kan ik u verzekeren.»

Stressen:

«Oudejaarsavond is een zeer speciale avond. Je zit met een uitzonderlijk gegeven, namelijk de aftelling rond middernacht. Dit jaar vond de aftelling plaats op het Koningsplein, dat viel dus mee voor ons. Andere jaren hebben wij echt zitten zweten: het was dan aan ons om alle programma's tot op de seconde, tot aan de klok van middernacht, te timen. Dat is onder hoogspanning werken

(lacht)

Millenniumbug:

«We hadden de nodige maatregelen genomen. In de loop van het jaar hebben we een aantal nieuwe systemen in gebruik genomen, omdat de oude machines niet millennium

proof

waren. Verder is alle software de laatste maanden aangepast, waren er vrijdagnacht een aantal ingenieurs ter plaatse, en beschikten we over dieselgeneratoren mocht de stroom zijn uitgevallen.»

Kusjes, loon:

«Dit is de vierde keer dat ik op oudejaarsavond heb gewerkt. Ik vind dat niet erg, ook al krijg ik geen extra loon. Ik heb met mijn collega's een prettige avond gehad, een glaasje wijn gedronken, een lekkere maaltijd gekregen. Voor mijn vrouw en kinderen zal het erger geweest zijn. Om middernacht is er heel wat gezoend.»

Conclusie:

«Het was best prettig.»

Jaak Schepers, technicus VT4

Werkuren:

«Ik moest stand-by zijn tussen 22.00 en 02.00 uur.»

Functie:

«Ervoor zorgen dat de omschakeling van tijd correct gebeurde en controleren of alle tapes wel correct liepen, dat waren mijn voornaamste bezigheden. Verder moest ik erop toezien dat de uitzendingen in Londen niet in het gedrang kwamen en dat de satelietverbinding niet zou uitvallen, want VT4 zendt uit via het transmissiestation Brookmans Park in Potters Bar.»

Spannendste moment:

«Er was geen spannend moment

(lacht)

. Om die reden hebben we omstreeks middernacht ook een fles champagne kunnen kraken.»

Stressen:

«Eigenlijk was het allemaal in Brookmans Park te doen, waar een vierkoppige bemanning ingeschakeld was voor de eindregie. Onze bevoegdheden hebben zich beperkt tot het controleren van het machinepark in Nossegem. Niet echt stresserend.»

Millenniumbug:

«We hadden een aantal voorzorgsmaatregelen genomen: zo zijn al onze videotapes - die op antenne moesten komen tussen 31 december en 4 januari - reeds op 29 december naar de U.K. verzonden. Indien er zich problemen zouden voordoen bij transportbedrijven, dan zouden onze tapes toch al veilig in Engeland zijn.

Daarenboven hebben we al onze films en feuilletons uitzonderlijk ondertiteld doorgestuurd. Normaal werken wij met on-air subtitles: dat betekent dat de tekst op cd-rom wordt gezet en via een PC synchroon met de film wordt afgespeeld.

Tot slot hebben wij met een loslopende 24-uren klok gewerkt, die van 00.00 tot 24.00 uur heeft geteld, los van alle tijdzones. Er kon ons weinig overkomen.»

Kusjes, loon:

«Dit jaar was het mijn beurt om op oudejaarsavond te werken. Niet erg, want ik had mijn vrouw en dochter meegenomen. Een dikke cheque zal ik niet ontvangen, wel zal ik iets voor mijn collega's doen.»

Conclusie:

«Een monotone avond. Er had wel iets fout mogen lopen

(schaterlacht)