Gerecht onderzoekt verkiezingsfraude in Kapelle-op-den-Bos

Print
Het gerecht heeft huiszoekingen verricht in het gemeentehuis van Kapelle-op-den-Bosch naar aanleiding van een anonieme brief en een klacht over valsheid in geschrifte en samenspanning door ambtenaren. Burgemeester Leo Peeters (sp.a), de gemeentesecretaris en de voorzitter van een telbureau worden er beschuldigd.
In de brief wordt het relaas gedaan van wat er zich op de avond van de verkiezingen, 8 oktober, zou hebben afgespeeld. Toen zouden simulaties gemaakt zijn over de zetelverdeling en het effect van kleine verschuivingen in de stemmenaantallen op die verdeling. Op grond van die berekeningen zouden de resultaten van de verkiezingen vervalst zijn met een extra zetel voor sp.a en eventueel één voor CD&V tot gevolg en een zetel minder voor VLD en/of Vlaams Belang. De VLD behaalde uiteindelijk geen zetel, Vlaams Belang één.

De gemeentesecretaris zou vaak van het bureau van sp.a-burgemeester Leo Peeters naar de raadzaal, waar het hoofdtelbureau bijeen was, zijn gegaan, hoewel niemand die zaal in of uit mocht, en de cijfers die eerst 'in het klad' en met potlood genoteerd zouden zijn, zouden zijn aangepast met de zetelverschuivingen tot gevolg.

"De anonieme brief met dat relaas is overgemaakt aan een aantal mensen in Kapelle-op-den-Bos", zegt Jos Colpin, woordvoerder van het Brusselse parket. Drie partijen, Groen, NV-A en VLD, hebben dan een advocaat aangesproken. Die heeft zich burgerlijke partij gesteld bij onderzoeksrechter Bulthé wegens valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en samenspanning van ambtenaren."

Huiszoeking
Dinsdag heeft de federale politie dan huiszoekingen uitgevoerd in het gemeentehuis van Kapelle-op-den-Bos en de computers van de burgemeester en de gemeentesecretaris in beslag genomen. Over het resultaat van die huiszoekingen en het verdere verloop van het onderzoek kon het parket geen uitleg geven.

De VLD en de N-VA twijfelen aan de verkiezingscijfers. Burgemeester Leo Peeters (sp.a-spirit) ontkent de fraude. De Computer Crime Unit onderzoekt de computers. Er is ook bezwarend beslag gelegd op de stembrieven van Kapelle-op-den-Bos.