Bart wint 'Big Brother'

De laatste uitzending van 'Big Brother' is op de valreep de best bekeken tv-uitzending van het jaar geworden in Nederland. 3,2 miljoen Nederlanders wilden donderdagavond graag weten wie winnaar zou worden van de afvallingswedstrijd. Via televoting werd beslist dat Bart winnaar werd. Hij had 47.8 procent van de stemmen. Ruud werd tweede, met 43.4 procent. Willem behaalde slechts 8.8 procent en werd iets eerder op de avond uit het huis gestuurd. 3,8 miljoen mensen namen deel aan de televoting.

RdC

BR>

Bart won een kwart miljoen gulden (4,5 miljoen frank). De andere twee kregen van Veronica als troostprijs 10.000 gulden (180.000 frank) op de spaarrekening van hun kinderen. Bovendien hadden de drie onder mekaar afgesproken dat de winnaar de twee anderen 15.000 gulden (270.000 frank) zou schenken. Over die afspraak werd in de laatste uitzending echter niet gerept.

Bart is een 23-jarige ex-marinier uit Roelofarendsveen, die o.m. in Bosnië is geweest. Dat hij de jongste en de knapste van de drie was, heeft ongetwijfeld meegespeeld in de televoting, temeer omdat Veronica vooral op een jongerenpubliek mikt. Bart heeft al diverse aanbiedingen gehad, o.m. van TMF, dat hem als vee-jay wil hebben.

De sombere voorspellingen over allerlei psychisch onheil dat een zo lange afzondering (106 dagen) onder het oog van zoveel camera's zou aanrichten, zijn niet uitgekomen. Het was een beetje zoals met de millenniumbug: veel geblaat en drukte om niets. De makers van het programma, 'Big Brother'-producent Paul Römer en hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek, lijken achteraf het gelijk aan hun kant te hebben gehad.

Het

post-BB-trauma

lijkt vooral weggelegd voor alle deskundigen die foute voorspellingen deden en die paar miljoen verslaafde kijkers die nu moeten afkicken van hun dagelijkse 'shot' uit het spaanplaten huis. Maar het is de vraag of het Big Brother-experiment voor herhaling vatbaar is. Misschien was het gewoon voor één keer - en met deze bewoners - leuk, al moet worden vastgesteld dat het grootste deel van de dagelijkse uitzendingen vrij vervelende televisie was.