Twee millennium-kinderen in een wereld van verschil

HAITI/STOCKHOLM - Elizabeth Castilia en Justin Soderstrom werden allebei even na middernacht geboren: de eerste in Haïti, één van de armste landen ter wereld, de andere in Zweden, één van de rijkste.

AP

BR>Elizabeths moeder, Jeannette Germain, beviel nog met haar kleren aan. Een halfuurtje later weer ze weer op de been, poserend met haar haar baby voor het familiealbum. Het overvolle ziekenhuis waar Elizabeth geboren was, vangt mensen uit de Haïtiaanse krottenwijken rond de hoofdstad Port-au-Prince op en rekent ongeveer acht dollar voor een standaardbevalling. Dat is al een hoge kost voor Elizabeths vader, een straatventer.

In het Karolinska-ziekenhuis in Stockholm, wereldvermaard vanwege zijn band met het instituut dat de Nobelprijzen voor geneeskunde toekent, verheugde Justins moeder Jennie zich erover dat het welzijnssysteem in Zweden har 80 procent van haar verpleegstersalaris blijft uitbetalen tijdens het volgende jaar, wanneer ze voor haar zoontje wil zorgen.

Ondanks alle maatschappelijke en sociale tegenstellingen reageerden beide moeders eenstemmig op hun moederschap. «Elke moeder hoopt dat haar kind gelukkig wordt,» zei Soderstrom. «Ik dus ook.» Germain: «Ik wens mijn dochter een prachtig leven toe.»