Vlaams Belang wil CD&V en VLD steunen in Beringen

Print
Vlaams Belang heeft in Beringen CD&V en VLD aangeboden om deze twee partijen vanuit de oppositie te steunen. CD&V en VLD hebben geen meerderheid, maar zouden dan toch kunnen besturen.
CD&V en VLD voelen op het eerste gezicht weinig voor het aanbod, maar een formele afwijzing is er (nog) niet. De redactie vernam het nieuws uit goede bron, het werd daarna door de betrokkenen bevestigd.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober in Beringen haalden zowel CD&V als sp.a-Spirit 12 zetels. Maar CD&V bleef net iets groter met 31,92% van de stemmen tegen 31,58% voor sp.a-Spirit. VLD-Vivant (9,87%) haalde 3 zetels, Vlaams Belang (24,26%) was goed voor 8 zetels, N-VA (2,38%) viel buiten de prijzen.

De coalitiegesprekken verlopen erg moeizaam. De CD&V van Marcel Mondelaers gaat voor een verderzetting van de huidige coalitie met CD&V (burgemeester + 3 schepenen), VLD (1 schepen) en sp.a-Spirit (3 schepenen + voorzitter OCMW). Sp.a-Spirit is gewonnen voor een meerderheid van CD&V (burgemeester + 3 schepenen) en sp.a-Spirit (4 schepenen + voorzitter OCMW). De VLD wordt door CD&V geïnformeerd over de gesprekken, maar praat niet mee en wacht af.

Vlaams Belang-kopstuk Bert Schoofs heeft nu een brief geschreven naar Marcel Mondelaers en Marcel Theunis (VLD) waarin hij aanbiedt om CD&V en VLD vanuit de oppositie te steunen. Dan kunnen die twee partijen - zonder dat ze een meerderheid hebben - toch aan de slag zonder sp.a-Spirit. Het aanbod geldt voor de volle zes jaar en er is geen enkele voorwaarde aan gekoppeld.