Millenniumbom sloeg niet toe, maar nog te vroeg om victorie te kraaien

De bom die niet barstte. Zo kan je de millennium-bom achteraf best samenvatten. In totaal zullen de computer-aanpassingen voor de

Y2K-bug

500 miljard dollar (10 triljard frank) gekost hebben. Daarmee is het de duurste wereldwijde 'catastrofe' in vredestijd ooit. Is het daardoor dat het aantal incidenten beperkt bleef tot een handjevol, of zou dat sowieso het geval geweest zijn? Een overzicht:

F.J.

BR>

• Perry Morrison woont in

Australië

, waar het millennium aanzienlijk vroeger begon dan in de rest van de wereld. Toen de jaarwisseling zonder gevolg bleef, meldde hij op de internationale website Zone2000: «Stroom en internet werken nog, honden gezond en bier nog koud.» Geruststellende berichten in die zin bleven uur na uur toestromen op de website.

• De separatistische

Tamil Tijgers

, die momenteel opnieuw in gevecht zijn met Srilankese overheidstroepen, meldden op hun website dat zij

Y2K compliant

(klaar voor de millenniumbom) zijn.

• Het

Marine-Observatorium

in Washington, de instelling die de officiële tijdwaarneming in de VS behartigt, sloeg eventjes op hol en sprong ineens 17.100 jaar te ver. Op haar officiële website stond een tijdlang dat het

1 januari 19100

was...

• Een Duitser die zaterdag via computer op zijn bankrekening inlogde, bleek plots

miljonair

te zijn. De man uit Vergheim (nabij Keulen) kreeg door een computerfout maar liefst 12.999.997 mark op zijn rekening bijgeschreven, in totaal goed voor 260 miljoen frank. Het is nog niet duidelijk of die fout het gevolg is van de millenniumbom, maar naast het foutieve bedrag meldde zijn bank hem via computer ook de foutieve datum van... 30 december 1899.

• De Russische claim dat het land klaar was voor de millenniumbom blijkt dan toch geen bluf. Geen enkel ongelukje werd gerapporteerd uit de 29 Russische

kerncentrales

en alle raketten bleven netjes in hun silo's. Wel fout liep het in de kerncentrale van Shika in Japan, waar een stralingsmeetsysteem een tijdlang dienst weigerde. Ook 7 Amerikaanse centrales meldden kleine problemen. Zo weigerden deursloten naar gevaarlijke afdelingen in een centrale in Arkansas te openen. Hetzelfde deed zich voor in een Spaanse centrale. Geen van de nucleaire incidenten bleek ernstig.

• Het Pentagon kon vrijdagnacht een drietal uren lang de gegevens van een van haar

spionagesatellieten

niet verwerken door een Y2K-fout in een computersysteem op de grond. De fout werd gecorrigeerd, maar de satelliet was na een volle dag nog steeds niet terug op het 'normale alertheidsniveau in vredestijd'. Ook Frankrijk meldde na middernacht problemen met een Syracuse II, een van haar defensiesatellieten, die door een computerfout in de satelliet zelf de mogelijkheid verloor om apparatuurfouten vast te stellen.

• Zowel in Zweden als Egypte meldden

ziekenhuizen

kleine foutjes in hun medische apparatuur. In Egypte betrof het de plotse dienstweigering van drie dialyse-machines. In drie Zweedse ziekenhuizen bleek de hartbewakingsapparatuur niet millenniumbestendig. In geen van beide landen waren de problemen levensbedreigend voor de patiënten.

Kaartjesautomaten

leverden wereldwijd problemen op, zij het overal op erg triviale wijze: op enkele Australische bussen, in een aantal Chinese taxi's, in 13 Japanse treinstations en op een paardenrenbaan in Delaware (VS). De problemen werden vrij snel opgelost.

• Slechts één land werd in zijn totaliteit getroffen,

Gambia

. Grote delen van het land werden na nieuwjaar verduisterd door stroomstoringen, die door de Y2K-bom veroorzaakt werden. Ook lucht- en zeeverkeer en financiële en overheidstransacties in het West-Afrikaanse landje werden vlak na nieuwjaar gehinderd. Experts wezen erop dat die problemen slechts gedeeltelijk terug te voeren waren tot de Y2K-bug. In elk geval: Gambia riep maandag 3 januari meteen uit tot vrije dag om al die systemen terug in orde te krijgen.

uitgesteld?

Pas vandaag of morgen, dinsdag hervat het westen het werk en dan pas herstart het bulk van 's werelds computers voor het eerst sinds nieuwjaar. Angst voor een uitgestelde Y2K-bug lijken ook overdreven gezien de gunstige indicaties uit de Arabische wereld. Daar gingen de handelszaken al open op zondag, ginds een gewone werkdag. Vanuit de beurzen van Koeweit en Kaïro werd geen enkel probleem gemeld. «De reden waarom we nu zo weinig problemen hebben, is dat we al dat geld hebben besteed aan de remediëring van het probleem,» zei Matt Hotle, vice-president van de technoconsultants Gartner Group. Die groep berekende dat 90 procent van alle Y2K-fouten pas vanaf de tweede week van januari zal blijken. Sommige specialisten rekenen erop dat het nog weken, zelfs maanden kan duren voor de totale impact van de millennium-bom echt meetbaar wordt.