Bijna helft Amerikanen niet zeker van bestaan van God

Print
Bijna de helft van de Amerikanen is niet overtuigd van het bestaan van God en zij die daar wel in geloven, vragen zich af of Hij/Zij een man is of een vrouw, of hij een menselijke gedaante heeft en of hij de wereld controleert. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van het Harris-instituut.
Volgens de studie zegt 42 procent van de respondenten "absoluut niet zeker" te zijn van het bestaan van God. Bij een gelijkaardige studie drie jaar geleden was dit 34 procent.
Zelfs bij de gelovigen bestaat er twijfel over het bestaan van God. Zowat 76 procent van de protestanten, 64 procent van de katholieken en 30 procent van de joden stellen "absoluut zeker" te zijn van zijn bestaan. Bij de christelijke fundamentalisten (de zogenoemde "born again"-christenen) is 93 procent overtuigd dat God bestaat.

Wat het geslacht van God betreft, zijn de meningen eveneens verdeeld. Ongeveer 36 procent van de ondervraagden zegt dat Hij een man is, 37 procent zegt "noch een man, noch een vrouw" en 10 procent zegt dat God een hermafrodiet is. Slechts 1 procent noemt God een "zij".

Voorts zegt 41 procent dat God "een geest of een kracht is die een menselijke gedaante kan aannemen, maar die van nature niet menselijk is". Zowat 29 procent zegt dat God de gebeurtenissen op aarde controleert en 44 procent denkt dat Hij "wel observeert, maar niet controleert".