Het zit erop voor Rob

Het is volbracht. Gisteravond heeft Rob Vanoudenhoven zijn tweede en allerlaatste reeks XII werken met vrucht beëindigd. «Een jongensdroom ging in vervulling,» zegt het kijkcijferkanon van TV1. Het laatste werk was meer quiz dan uitdaging. Begint Rob straks als quizmaster? Toch niet, maar een humorprogramma behoort tot de mogelijkheden.

NIEUWPOORT Martine CUYT

BR>

Voor de laatste keer ooit verwelkomde Vanoudenhoven gisteravond zijn grofweg 1,8 miljoen kijkers. Het concept was een soort trivial pursuit waarbij heel Vlaanderen en vooral zijn twaalf vrienden een vragentournee kregen door de twaalf voorbije afleveringen.

Al volgt de echte compilatie pas volgende zondag, het was weer genieten van de platte-pens-duik van Sergio, de lancering van een bejaardentechnogroep en de trotsering van allerlei elementen. Omdat zijn laatste opdracht, een huis wegschenken, alles behalve een klus was, legden wij Rob een echte opdracht voor: los deze twaalf vragen op.

I. Wat was de zwaarste opdracht?

«Twee dagen wakker blijven, de opdracht van Luk Alloo. Ik dacht voortdurend: ik stop ermee. Mijn vriendin waarschuwde me ook: dat is niet gezond. Na de taak heb ik 22 uur geslapen.»

II. Wat doe je nooit meer?

«Het superkanon uit 'trotseer de vier elementen'. Ik moest in dat kanon en de vorige kogel zat naast me, in een rolstoel.»

III. Wat heb je ontdekt over jezelf?

«Dat ik een sterke mens ben. Ik heb in tien jaar niet meer aan sport gedaan en ik had niet gedacht dat ik die conditieopdracht van Luc Van Lierde aankon. Ik ben toen fysiek te diep gegaan.»

IV. Was het tweede seizoen nog spannend?

«Straffer dan het eerste! Mijn gemoed was ook rustiger. In tegenstelling tot het eerste seizoen heb ik het studiogedeelte met veel plezier gedaan. De dingen gingen vlotter, ik heb er meer van genoten.»

V. Beste herinnering?

«Ik bewaar aan elke aflevering goede herinneringen. De XII werken is een grote jongensdroom die in vervulling is gegaan. Ik heb vele dingen gedaan die een gewone stervelinbg niet haalt.»

VI. Hoe fake is je televisie?

«Over echt en fake wordt blijkbaar getwist. Probleem is dat voor mensen de opdracht belangrijker lijkt geworden dan het televisieprogramma zelf. Wij maken in eerste instantie creatieve televisie, niet dat er sprake is van doorgestoken kaart. Wij faken niets, maar wij halen wel 40 tot 50 minuten uit soms dertig tapes beeldmateriaal.»

VII. Wie kiest de opdracht? Jij, je ploeg of de gast?

«Dat gebeurt in overleg. Als de uitdaging niet straf genoeg was, werd ze aangescherpt.»

VIII. Hoe voelt het een kijkcijferkanon te zijn?

«Ik sta er niet bij stil. Ik proef te weinig van het succes. Soms hoor ik wel eens 1,8 miljoen kijkers. Daar kan ik ook niets aan doen. Desalniettemin, hartverwarmend!»

IX. Word je nu quizmaster?

«Neen, dat is niets voor mij.»

X. Ze noemen je al de Vlaamse Buster Keaton, sterk in snelle gein. Maak je straks een humorprogramma?

«Ik heb nog geen idee van wat ik straks ga doen, maar het zal zeker met humor te maken hebben. Ik kan niets anders.»

XI. Wat is je droom voor morgen?

«Een keer thuis slapen en nog eens naar mijn stamcafé gaan.»

XII. Wat is je voornemen voor dit jaar?

«Meer sporten, gewoon proberen zo gelukkig mogelijk te zijn. Maar eigenlijk ben ik dat al.»