Annan beklaagt dood 27 kinderen in Darfoer

Print
Bij overvallen van Arabische bereden milities in het West-Soedanese conflictgebied Darfoer zijn volgens de Verenigde Naties ook minstens 27 kinderen onder de 12 jaar om het leven gekomen.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan veroordeelde vrijdag de aanvallen van gewapende milities op minstens acht dorpen en een vluchtelingenkamp. Hij riep de regering in Khartoem opnieuw op verdere aanvallen op burgers met alle middelen te verhinderen.
De jongste aanvallen hebben het leven gekost aan vele mensen en opnieuw duizenden anderen op de vlucht gejaagd, zei een woordvoerder in New York.

In Darfoer voeren door de regering gesteunde milities sinds drie jaar strijd tegen de niet-Arabische bevolking. Volgens schattingen zijn tot nog toe meer dan 200.000 mensen gedood en meer dan twee miljoen mensen verdreven. Niettemin verzet de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir zich tegen de door de VN-Veiligheidsraad besliste zending van een 20.000 man sterke VN-vredesmacht naar Darfoer.

De jongste overvallen werden volgens VN-gegevens op 29 en 30 oktober uitgevoerd. Aan de kant van de aanvallers zouden 300 tot 500 bereden Arabieren hebben deelgenomen. Annan riep alle partijen "nadrukkelijk" op tot de inachtneming van de wapenstilstand en respect voor de mensenrechten.