VN-macht in Darfur leidt tot nog meer doden

Print
De Sudanese president Omar al-Bashir heeft vrijdag gezegd dat zijn regering de komst van een vredesmacht van de Verenigde Naties naar Darfur blijft afwijzen, omdat die tot meer doden zal leiden, net als in Irak.
"Wij weigeren de komst van VN-troepen in Sudan toe te staan omdat het effect van onze weigering beter is dan het effect als wij ze zouden toestaan. Wij durven er niet aan te denken wat de gevolgen zouden zijn van hun aanwezigheid", zei Al-Bashir, die in Beijing is voor een Chinees-Afrikaanse top.

Het conflict in Darfur heeft al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost. De regering van Al-Bashir wordt ervan beschuldigd Arabische milities, zogenoemde janjaweed, in te zetten, die honderden dorpen zouden hebben verwoest en die zich schuldig zouden maken aan moord, verkrachting en diefstal. De Verenigde Naties willen een 7.000 man tellende troepenmacht van de Afrikaanse Unie die tot dusver niet bij machte is gebleken om aan het geweld een einde te maken, vervangen door een 20.000 man sterke VN-macht, maar Sudan wil niets van de "neokolonialisten" weten.