Israël arresteert Hamas-minister

Print
Israëlische militairen hebben vrijdag in Ramallah op de Westoever een lid van de Palestijnse Hamas-regering gearresteerd. Het gaat volgens Palestijnse veiligheidsfunctionarissen om minister van openbare werken en huisvesting Abdel Rahman Zidan. Het Israëlische leger wilde alleen kwijt dat het een Hamas-activist had opgepakt.
Israël heeft bij eerder acties tientallen leden van de Palestijnse regering en het parlement gearresteerd, het merendeel nadat Hamas-strijders op 25 juni bij een actie over de grens twee Israëlische militairen hadden gedood en een derde ontvoerd. In Nablus, eveneens op de Westoever, openden Israëlische militairen het vuur op twee Palestijnen die blijkbaar bezig waren een autobom gereed te maken. Een van de Palestijnen werd gedood, de ander raakte gewond.

In Beit Hanoun in de Gazastrook belegerden Israëlische militairen een moskee waar zich gewapende Palestijnen hebben verschanst. Met een bulldozer werd een buitenmuur van de moskee verwoest. Een Palestijnse vrouw die op weg naar de moskee was werd doodgeschoten, twee anderen raakten gewond. Een radiostation van de Hamas had vrouwen uit de Gazastrook opgeroepen naar de moskee te komen om als menselijk schild te dienen voor de mannen binnen. Israël is al een paar dagen bezig met een militaire operatie in Beit Hanoun om een eind te maken aan raketbeschietingen. Daarbij zijn sinds woensdag 21 Palestijnen, voor het merendeel gewapende strijders gedood. maw9894,9941,0013,9771pg 030729 nov 06GMT