Marokkaan wint Iraanse wedstrijd voor holocaust-spotprenten

Print
Een Marokkaanse tekenaar heeft de wedstrijd gewonnen die de Iraanse krant Hamshari in februari uitschreef voor spotprenten over de holocaust.
De krant schreef de wedstrijd uit naar aanleiding van de publicatie van een reeks spotprenten over de profeet Mohammed door de Deense krant Jyllands-Posten.

Van de ongeveer 1.200 inzendingen, worden er sinds augustus 204 tentoongesteld in het Museum voor moderne kunst in de Iraanse hoofdstad Teheran.
De winnende cartoon, van Abdollah Derkaoui, laat een kraan zien die blokken cement op de afscheidingsmuur zet die Israël bouwt op de Westoever. Op de muur verschijnt een afbeelding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz. De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem verdwijnt door de bouw langzaam in het donker.
Derkaoui kreeg woensdag een bedrag van omgerekend ruim negenduizend euro voor de tekening. Een inzending uit Brazilië en een uit Frankrijk deelden de tweede prijs, de derde prijs was voor een Iraanse inzending.

De krant zegt de wedstrijd te hebben uitgeschreven om de tolerantie van het Westen met betrekking tot de holocaust te testen. De curator van het museum, Masoud Shojai, zei dat de wedstrijd voortaan elk jaar gehouden zal worden, "net zolang tot Israël is vernietigd".