Turkse archeologe vrijgesproken van aanzetten tot religieuze haat

Print
De gepensioneerde Turkse archeologe Muazzez Ilmiye Cig (92) is woensdag door een rechter vrijgesproken van aanzetten tot religieuze haat.
Cig was aangeklaagd omdat ze in een onlangs verschenen boek schreef dat hoofddoekjes vijfduizend jaar geleden, lang voor het ontstaan van de islam, al bestonden.

Cig, een expert op het gebied van de oude Sumerische beschaving in Mesopotamië, stelt dat de hoofddoekjes werden gedragen door priesteressen die jonge mannen inwijdden in seks. Haar proces werd in gang gezet op initiatief van een islamitische advocaat die zei beledigd te zijn door de beweringen over hoofddoekjes in haar boek Mijn Replieken op het Burgerschap. Cig had, als ze schuldig was bevonden, tot anderhalf jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld.

Tijdens de zitting zei Cig, bijgestaan door een team van 25 advocaten, dat ze een wetenschapster is en dat ze niemand heeft beledigd. Een aanklager pleitte ervoor de zaak te seponeren, omdat Cig op geen enkele wijze de openbare veiligheid in gevaar heeft gebracht.